Boerderijwinkel of supermarkt?

"10% groei Belgische bio-sector duurzaam"

Tholen - Aan de rand van Roeselare op het terrein van De Lochting is de biologische supermarkt Origin'o te vinden. Met de referentie van een supermarkt, maar de charme van een boerderijwinkel. De winkel is ruim opgezet met doorkijkjes naar de kas. Dichter bij de bron kun je niet komen."Toen we het teeltbedrijf overnamen, was er een boerderijwinkel bij het bedrijf waar groenten en fruit verkocht werden", vertelt Dirk Lammertyn. In 2007 groeide de winkel uit z'n voegen en werd de 80 vierkante meter vergroot naar 200 vierkante meter. "We hadden zelf niet alle kennis in huis, dus zijn we op zoek gegaan naar een partner met dezelfde idealen. We wilden een pure voedingswinkel, uiteindelijk kwamen we uit bij Origin'o."


Band met moederbedrijf

Naast het assortiment van de groothandel, liggen ook eigen producten en producten van lokale bio-producenten in de schappen. De Lochting heeft naast de winkel een areaal van 30 hectare opengrond en 2 hectare onder glas, versnipperd over West-Vlaanderen. Daarnaast is er 3 hectare opengrond en 1,25 hectare glas in omschakeling."Lokaal product is de eerste optie", legt Dirk uit over de inkoop. "We betrekken veel producten uit ons eigen netwerk, waarbij we ook rekening houden met de voedselkilometers." De uit de kluiten gewassen gegroeide boerderijwinkel ligt aan de rand van de stad, bereikbaar via een landweggetje. Zou een locatie in het centrum niet beter zijn voor een biologische supermarkt? "Die vraag keert inderdaad regelmatig terug, maar als we de supermarkt verhuizen is de band met het moederbedrijf weg. Daarnaast heb je in het centrum hoge huurprijzen en zijn we ook een boerderijwinkel."


Vanuit de winkel kunnen klanten rechtstreeks in de aangrenzende kas kijken.

Hardlopers in het assortiment zijn vooral de verse producten; "brood, eieren, vleesvervangers, groenten en fruit doen het zeer goed." Dirk ziet de biologische sector in België groeien, jaarlijks met ongeveer 10 procent. "Dat is een relatief duurzame ontwikkeling. Daarnaast zien we dat er meer interesse komt in kleine en lokale initiatieven, zoals CSA."

Supermarkten zijn motor

Supermarkten die meer ruimte bieden aan biologische producten zijn volgens Dirk geen directe bedreiging. "Dat is een positieve ontwikkeling, waarmee we biologische producten bij zoveel mogelijk mensen kunnen brengen. Supermarkten zijn toch de motor. Kleine winkels hebben het moeilijker, maar dat komt ook door de schaalgrootte van die bedrijven. Kleinere supermarkten, zoals de onze hebben een sterke adviesfunctie en een grote klantgerichtheid en zijn vooral sterk op verse producten. Voor consumenten is er soms een drempel. Te kleine winkels met een te klein assortiment zijn minder aantrekkelijk om te bezoeken, vandaar ook onze continue investeringen om toch een ruim assortiment aan te bieden."Naast de supermarkt levert de Lochting ook elke week een 2000 groenten en fruit-pakketten. En wordt er verder ontwikkeld naar een online omgeving met thuislevering. "We zien een stijgende vraag naar deze online verkoop, vooral van jonge gezinnen die weinig tijd hebben om naar de supermarkt te gaan." Daarnaast wordt er nagedacht over een uitbreiding van ons netwerk van 150 afhaalpunten, naast de thuisbezorgservice.

Voor meer informatie:

Dirk Lammertyn
De Lochting Roeselare

Oude Stadenstraat 15
8800 Roeselare
+32 (0)51 20 28 85
+32 (0)51 24 16 51
info@lochting.be
www.lochting.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.