Publieksdag bij Bio Erf17: 11 juli

Opgraving 17e eeuws vrachtschip op Biologisch Landbouwbedrijf Meijering

Jong en oud kan op zaterdag 11 juli van 11:00 tot 16:00 uur met eigen ogen zien hoe een scheepsopgraving wordt uitgevoerd aan de Rietweg 17 in Dronten. Flevoland is het grootste droge scheepskerkhof ter wereld, met zo'n 430 scheepswrakken. Slechts af en toe wordt een scheepswrak opgegraven. De publieksdag biedt een unieke kans om kennis te maken met bijzonder cultureel erfgoed van Flevoland. De activiteit is onderdeel van de opgraving die nog tot en met 31 juli duurt en die wordt uitgevoerd door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland, een samenwerkingsverband tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
 
In de zomer van 2014 vond het eerste deel van de opgraving plaats. Met dit tweede deel hopen de onderzoekers het type, de afmetingen en het laadvermogen van het schip te bepalen. Het wrak zal in zijn geheel worden opgegraven en wordt na documentatie afgevoerd.

De opgraving is nog maar net begonnen, maar er zijn al bijzondere vondsten gedaan. Op 30 juni jongstleden werden er constructiedelen van het schip op dekniveau gevonden. Deze delen worden zelden aangetroffen in een wrak bij een opgraving. Ze geven informatie over de opbouw, de hoger gelegen gedeelten van het schip. De komende weken worden erg spannend, wellicht komen er nog meer bijzondere vondsten tevoorschijn.
 

Het opgravingsteam in actie. (Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Vorig jaar werden al meerdere grote vondsten gedaan. Er werd een complete stookplaats (met kookgerei, zoals een koperen koekenpan en een koperen aker, diverse borden en een nog volledig intact kruikje) gevonden. Een verrassing was het majolica sierbord. Onder de 30.000 voorwerpen in het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie in Lelystad is geen vergelijkbaar exemplaar aanwezig. In de wintermaanden van 2014 werd hard gewerkt aan het onderzoek van deze vondsten en opnieuw werden de onderzoekers verrast: tijdens het schoonmaken van de haardplaat (onderdeel van de stookplaats) kwam een duidelijk zichtbare afbeelding van een Romeinse soldaat tevoorschijn met het jaartal 1638. Het jaartal kan door de eigenaar van het schip zelf gekozen zijn geweest omdat het een bijzondere betekenis voor hem had, of er zijn andere redenen geweest. De afbeelding van de haardplaat is vrij onbekend voor de onderzoekers. Er wordt de komende tijd onderzocht of er vergelijkbare haardplaten bestaan. Naast deze vondsten is er een grote hoeveelheid turf aangetroffen. Onderzocht wordt of dit wellicht de hoofdlading van het schip was.

Programma publieksdag

Tijdens de publieksdag zal het wrak goed zichtbaar zijn en worden er vondsten tentoongesteld. Iedereen kan vragen stellen aan de archeologen, die zullen vertellen over hun bevindingen tot nu toe. De eigenaren van het land, familie Meijering van Biologisch Landbouwbedrijf Meijering en Bio Erf17, verkopen tijdens de publieksdag verse biologisch geteelde groenten én op het erf is een springkussen voor kinderen. Check de Facebookpagina 'Bio Erf17' voor meer informatie.
 

Praktische informatie

Het verdient de voorkeur om, indien mogelijk, met de fiets te komen. De Rietweg ligt vlak bij het centrum van Dronten. Vlakbij tuincentrum Groenrijk (als u vanaf Dronten komt). U ziet bij boerderij nummer 17, Biologisch Landbouwbedrijf Meijering, de doeken met IFMAF erop staan. Verkeersbegeleiders zullen u ter plekke wijzen waar u uw auto kunt plaatsen in de berm. Het is ongeveer 6 minuten lopen vanaf de berm, op een betonpad. Let op de weersvoorspellingen: het kan nodig zijn om laarzen aan te trekken.
 

Volg de opgraving

Het publiek kan deze scheepsopgraving volgen via Twitter (@Scheepswrakken) en de studenten die met deze opgraving ervaring opdoen, houden op de IFMAF Facebookpagina (Scheepsarcheologie-Flevoland) en de weblog van de IFMAF hun wederwaardigheden bij.
 

IFMAF

De International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) voert de opgraving uit met studenten, onderzoekers en amateur-archeologen. De IFMAF is een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze partijen hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken. Het opgravingsteam bestaat uit archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een team van medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land onder begeleiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk (projectleider) en drs. Laura Koehler, scheepsarcheoloog (RCE afdeling Maritiem Depot). De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen. De archeologiestudenten houden via de weblog van de IFMAF bij wat hun bevindingen zijn. Ook is het nieuws te volgen via @Scheepswrakken op Twitter en via Facebook, Scheepsarcheologie Flevoland.
 

Biologisch Landbouwbedrijf Meijering

De opgraving vindt plaats op het land van Biologisch Landbouwbedrijf Meijering. Het bedrijf teelt op 65 hectare biologisch grond in de gemeente Dronten uien, aardappelen, peen, granen, rode bieten, spinazie, pompoenen en diverse soorten kolen. De eigenaren van het bedrijf streven naar duurzaam gebruik van de grond. In de boerderijwinkel 'Bio Erf17' verkopen de eigenaars alle geteelde producten vers van eigen land. 'Bio Erf17' wil de consument laten zien en beleven waar zijn biologisch voedsel vandaan komt en kinderen de mogelijkheid bieden te spelen op een boerderij. Tijdens de publieksdag op 11 juli zullen er diverse verse groentes voor bezoekers te koop zijn. Kijk ook op de Facebook pagina ‘Bio Erf17’ voor meer informatie.
 

Batavialand

Aan de Lelystadse kust werken Bataviawerf, Nieuw Land en RCE-Scheepsarcheologie samen aan een nieuw cultuurbelevingspark .

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.