Zonnig bezoek aan Odin Graancirkel
Welkom door Lizelore Vos.
Lizelore opende dit project in maart met het inzaaien van driekwart hectare met twee nieuwe bio-dynamisch veredelde zomertarwesoorten. Klanten van de Estafette-winkels konden in de Odin Graancirkel stappen door van beide tarwesoorten een brood in de voorverkoop aan te schaffen. Vervolgens kunnen ze via facebook en nieuwsberichten de groei van hun toekomstige brood te volgen. Zondagmiddag was er dus de mogelijkheid om het graanveld 'live' te bezoeken.
Het Odin Graancirkel-graan staat er mooi bij.
Lizelore Vos heette de bezoekers welkom met een krachtig verhaal over de geschiedenis van het bedrijf, de keuze voor bio-dynamische landbouw en haar besluit om het bedrijf van haar ouders over te nemen. Lizelores moeder Jozien had aan de hand van gevlochten strofiguren een krachtig verhaal over de bijzondere waarde van graan tot in de verre geschiedenis. Merle Koomans van Estafette Odin legde uit wat Estafette met de Odin Graancirkel wil. En biologische bakker Gerrie Van der Westen vertelde over de ontwikkeling van hun bakkerij, hun manier van brood bakken en hoe dit aansluit op het Odin Graancirkelproject. Vervolgens bezocht de groep het graanveld. Hier nam onderzoeker Edwin Nuijten van het Louis Bolk Instituut de bezoekers mee in de wondere wereld van de graanveredeling.
Boven: Met Edwin Nuijten (links) in het graanveld. Links: Naderend onweer boven het uienveld. Rechts: Mooie structuur van de grond - bij het uienveld.
Vlak voor het onweer losbarstte liet Lizelore de groep in het uienveld nog zien wat voor positief effect de bio-dynamische teeltwijze op de structuur van de grond bij de familie Vos heeft gehad. De eerste spetters regen maakten precies om 16:00 uur een einde aan de interessante en inspirerende middag. Dit najaar staat een bezoek aan Biologische Bakkerij Van der Westen gepland, waar de Graancirkelbroden ook gebakken gaan worden.
Jozien Vos vertelt over symbolen strovlechtwerk.
Biologische bakker Gerrie van der Westen aan het woord.
Geïnteresseerden kunnen de groei van de tarwesoorten bij Lizelore ook volgen via deze facebookpagina.