Een groepje consumenten bezocht samen met medewerkers van Estafette Odin en telers op zondagmiddag 5 juli het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf van Lizelore Vos in Kraggenburg in het kader van het Odin Graancirkel project. Een project dat aan de ene kant moet leiden tot nieuwe baktarwerassen voor de biologische teelt en aan de andere kant tot doel heeft consumenten meer te betrekken bij de weg van het graan op de akker tot het brood in de winkel.
Welkom door Lizelore Vos.
Lizelore opende dit project in maart met het inzaaien van driekwart hectare met twee nieuwe bio-dynamisch veredelde zomertarwesoorten. Klanten van de Estafette-winkels konden in de Odin Graancirkel stappen door van beide tarwesoorten een brood in de voorverkoop aan te schaffen. Vervolgens kunnen ze via facebook en nieuwsberichten de groei van hun toekomstige brood te volgen. Zondagmiddag was er dus de mogelijkheid om het graanveld 'live' te bezoeken.
Het Odin Graancirkel-graan staat er mooi bij.
Lizelore Vos heette de bezoekers welkom met een krachtig verhaal over de geschiedenis van het bedrijf, de keuze voor bio-dynamische landbouw en haar besluit om het bedrijf van haar ouders over te nemen. Lizelores moeder Jozien had aan de hand van gevlochten strofiguren een krachtig verhaal over de bijzondere waarde van graan tot in de verre geschiedenis. Merle Koomans van Estafette Odin legde uit wat Estafette met de Odin Graancirkel wil. En biologische bakker Gerrie Van der Westen vertelde over de ontwikkeling van hun bakkerij, hun manier van brood bakken en hoe dit aansluit op het Odin Graancirkelproject. Vervolgens bezocht de groep het graanveld. Hier nam onderzoeker Edwin Nuijten van het Louis Bolk Instituut de bezoekers mee in de wondere wereld van de graanveredeling.
Boven: Met Edwin Nuijten (links) in het graanveld. Links: Naderend onweer boven het uienveld. Rechts: Mooie structuur van de grond - bij het uienveld.
Vlak voor het onweer losbarstte liet Lizelore de groep in het uienveld nog zien wat voor positief effect de bio-dynamische teeltwijze op de structuur van de grond bij de familie Vos heeft gehad. De eerste spetters regen maakten precies om 16:00 uur een einde aan de interessante en inspirerende middag. Dit najaar staat een bezoek aan Biologische Bakkerij Van der Westen gepland, waar de Graancirkelbroden ook gebakken gaan worden.
Jozien Vos vertelt over symbolen strovlechtwerk.
Biologische bakker Gerrie van der Westen aan het woord.
Geïnteresseerden kunnen de groei van de tarwesoorten bij Lizelore ook volgen via deze facebookpagina.

Abonneren
Vacatures
- Commercieel Logistiek Medewerker
- Medewerker Marketing & Communicatie
- Assistant Technical Manager
- Inkoop Controller
- QA/QC Administrator
- Support Medewerker
- Loodskantoor Medewerker Verlading
- Trader in Zachtfruit en Exoten
- Installatie- / servicemedewerker interieurbeplanting
- Teeltchef tuinbouw Zuid-Korea
Top 5 - gisteren
- "Ik dacht eigenlijk dat dit in ons kleine land niet mogelijk was"
- Veiligheidswaarschuwing Pure Goat Company Volledige Zuigelingenvoeding 1, 800 gram
- Biologische melkprijs Eko-Holland stijgt met 2 euro
- Seepje grote winnaar eerste editie De Social EnterPrizes
- Mimo: Biologische chocolate-chipkoekjes om af te bakken
Top 5 - afgelopen week
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Tweede Kamer: "Ondersteun biologische koplopers in stikstofaanpak"
- Fotoreportage: Jubileumjaar De Groene Passage feestelijk afgetrapt met Zomermarkt
- Anders Invest Food & Agri fonds participeert in Horizon Natuurvoeding
- De Speld steekt de draak met biologisch
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-07-04 Mimo: Biologische chocolate-chipkoekjes om af te bakken
- 2022-06-10 "Met biologische smaak- en kleurstoffen kunnen bakkers en patissiers hun producten echt een wauw-effect geven"
- 2022-05-30 Le Perron opent vestiging in Amsterdam-Noord
- 2022-05-16 "Dit is de manier waarop ik wil boeren: een goede bodem, dicht bij de consument en traceerbaar voedsel"
- 2022-05-13 Terug van weggeweest: biologische bakkerij bij Loverendale ter Linde
- 2022-05-09 Drukbezochte streekmarkt en open dag bij jubilerend bio-bakker Bolhuis
- 2022-05-05 Robert teelt bio-granen voor lokaal brood en bier
- 2022-05-02 Kleinere sandwiches en taartstukken vanwege hogere prijzen: "We zijn hier open over"
- 2022-04-29 Bakker Bolhuis bakt 25 jaar biologisch
- 2022-03-31 Zwitsers bio-label geldt bij uitzondering deels ook voor Europees tarwe
- 2022-03-28 "We gaan voor eigen graan"
- 2022-03-01 Henk Smit overleden
- 2022-02-25 Braas Brood- en Banketbakkerij zal fors uitbreiden
- 2022-02-16 Nieuw: Moin vegan (choco) croissants
- 2022-02-10 "Dat ik ooit overstapte op biologisch meel, was uit een soort bewijsdrang"
- 2022-02-02 Royal Steensma neemt konfijtactiviteiten Canditfrucht over
- 2022-01-03 Biologische bakker in nieuwbouw bij station Sloterdijk in Amsterdam
- 2021-12-16 rose&vanilla krijgt investering van ruim half miljoen van Brave New Food Investments
- 2021-12-15 BioForum organiseert infosessies voor bakkers die willen omschakelen
- 2021-12-07 Drie nieuwe soorten Belgisch biologisch tarwebrood dankzij succesvol ketenproject