Blog Skal-inspecteur over tropische dag in de polder

Saskia Derksen, inspecteur bij Skal Biocontrole beschrijft in de onderstaande blog een inspectiedag onder tropische omstandigheden. Saskia houdt zich bezig met bereiding, van zelfkazende boeren tot aardappelopslag.

Tropische dag in de polder
Op een bloedhete dag ga ik naar een producent in de Flevopolder. Ik hou me bezig met bereiding, zeg maar alles wat na de landbouw komt. Van zelfkazende boeren tot aardappelopslag en bedrijven die vliegtuigmaaltijden maken. Mijn werk is erg afwisselend: 's ochtends ben ik bij een bakker die krentenbollen maakt en de volgende dag zit ik heel chic op het hoofdkantoor van een grootgrutter. Ik heb de leukste baan van de wereld!

Gek op techniek

Hiervoor heb ik tien jaar bij een zuivelfabriek gewerkt. Ik ben gek op techniek en bedrijfsprocessen en zie snel waar de knelpunten zitten. Vaak krijg ik te horen dat ik een oplettend oog heb: "Dat heeft nog nooit iemand opgemerkt!" Ik kom niet om iemand de les te lezen, want uiteindelijk werken we allemaal aan een betrouwbaar bioproduct. Wel zeg ik wat er beter kan. Beginnende bedrijven geef ik wat meer uitleg. Maar de uitkomst van een inspectie is altijd hetzelfde: het is goed of het is niet goed.

Het bedrijf waar ik vandaag ben, kon bij een eerdere inspectie niet aantonen dat de productielijn voor bio vooraf werd gereinigd. Daar ga ik extra op letten. Ook moet de massabalans klaarliggen, dat is een eis bij producerende bedrijven. Een ondernemer moet van elke kilo die verkocht is, kunnen aantonen waar die is aangekocht.

Ik bel aan bij het bedrijf. In het kantoor maak ik kennis met de ondernemer. Hij ziet zijn bio omzet teruglopen en dat is spijtig. De massabalans is in orde en de afwijking van de vorige keer is hersteld. Zijn biocertificaat dat wordt getoond, is 3 jaar oud. Kennelijk heeft hij zijn certificaten van de laatste 2 jaar niet gedownload. Op zich geen probleem, wel raad ik hem aan om de meest actuele versie in de map te stoppen.

De ondernemer vertelt

Ik vind dat het administratieve systeem niet mag bepalen wat je doet. Andersom moet het proces op de werkvloer wel terug te vinden zijn in het systeem. In rap tempo loop ik veel onderwerpen langs. Welke kwaliteitssystemen worden gebruikt? Is er ongediertebestrijding? Wordt er alleen B2B geleverd? Is er een klachtenprocedure? Skal werkt steeds meer op een audit-matige wijze (zonder standaard checklist), en daarom laat ik de ondernemer vertellen over het hele werkproces, van de verkoop terug naar de grondstoffen die worden afgeleverd. Zo kan ik snel eventuele knelpunten ontdekken.

Nadat ik de plattegrond heb bekeken, begint de rondgang door het bedrijf. De ondernemer vertelt over de stappen in het productieproces. Regelmatig vraag ik door, bijvoorbeeld over de hulpstoffen die worden toegevoegd en over de scheiding van productiestromen voor bio en gangbaar. Het ziet er goed uit.

Terug in het kantoor duiken we weer in de boeken. Zijn bij elke afleverbon de facturen beschikbaar? Ik wijs erop dat de ingangscontrole bij de levering van grondstoffen nog wat strakker kan. En ik vraag naar kopieën van gebruikte procedures die Skal kan doorgeven aan de Raad voor Accreditatie, want wij worden ook gecontroleerd!

Hulpmiddel voor etiketten

De ondernemer wordt vrolijk van de nieuwe Etiket Checker die ik hem op de laptop laat zien. Dat is trouwens ook echt mijn ding, ik gebruik die zelf gemiddeld twee keer per dag! We lopen de Etiket Checker samen door met een recent B2B etiket van het bedrijf ernaast. Aan het eind verschijnt een vrolijke mededeling: Gefeliciteerd! De inhoud van zijn etiket is in orde, de ondernemer straalt.

Aan het eind nemen we het rapport door dat ik heb geschreven. Mijn tip over het benutten van de code NL-BIO-01 op alle externe documenten aan klanten, vindt de ondernemer handig. "Mooi hoor, ik krijg nog advies ook!"

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven