Biostee sluit kringloop met eigen kaas

Tholen - Biostee introduceert aan het eind van de zomer eigen kazen. "Hiermee maken we de kringloop op ons akkerbouwbedrijf rond", vertelt Ard van Gaalen. Biostee is ontstaan uit een samenvoeging van drie akkerbouwbedrijven, daar is nu dus ook een melkveehouderij bijgekomen. "We hebben een bestaande gangbare melkveehouderij overgenomen en dit bedrijf in Strijen is inmiddels omgeschakeld naar biologisch. We melken er nu zo'n 165 koeien. Dit kunnen er binnen afzienbare tijd 200 worden."

Biostee sluit hiermee dus de kringloop. Ard: "We telen al zo'n twee jaar grasklaver en luzerne als rustgewas. Dit verkochten we altijd in kleine partijen door. Hier kregen we erg positieve reacties over, volgens de gebruikers gaven hun koeien en geiten 'door dit goede spul van de kleigrond' meer melk. En wij waren tot nu toe juist genoodzaakt om mest bij andere bedrijven in te kopen om ons land mee te bewerken.


Ard in één van de uienvelden van Biostee, halverwege juni.

Drie jaar geleden kwamen we op het idee om een stal te gaan bouwen en daar zelf melkvee in te gaan houden. Dit bleek niet nodig. We runnen nu samen met een veehouder een melkveehouderij. De veehouderij produceert genoeg mest voor ons hele bedrijf en de grond er omheen gaat in onze gewasrotatie meedraaien."

Biostee verwacht de drie kazen in september te kunnen introduceren. "In eerste instantie waren we niet eens van plan om al kaas te gaan maken van onze melk. Totdat een afnemer ons vroeg om een proef te doen. De kaas bleek zo lekker te zijn, dat we de introductie van onze eigen Biostee-kaas toch maar vervroegd hebben. We hadden vooraf geen verwachtingen, maar de kaasdeskundigen zijn echt enthousiast. Het is de investering dus zeker waard. We krijgen heel veel positieve reacties."

De kaas wordt gemaakt door de Mèkkerstee in Ouddorp. "Wij leveren hen onze melk en zij maken de kaas. De eerste kazen liggen momenteel al bij hen." Ard geeft aan dat er al belangstelling is vanuit de retail en vanuit Duitsland." Er komen drie kazen aan, in verschillende leeftijden. "Het is erg leuk om meer te leren over kaas maken. Zo ben ik al een dagje assistent-kaasmeester geweest bij De Mèkkerstee." Voor de afzet van de rest van de melk werkt Biostee samen met Eko-Holland. "Dit is een bewuste keuze, omdat Eko-Holland echt gericht is op 100 procent biologische melk."

Voor meer informatie:

Ard van Gaalen
Biostee
Molendijk 121
3284 LH Zuid-Beijerland
06 53335662
Ard@biostee.nl
www.biostee.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.