Nieuwe app geeft verwachting over stress door hitte

Hoe ervaar je de extreem hoge temperaturen bij een hittegolf? Wanneer is de hitte niet meer te dragen? Wat kun je doen om de stress door de hitte te verminderen? De nieuwe app 'Weerbeleving' toont hoe je het weer op elke plek in Nederland zult ervaren. De android-app geeft met kleuren en symbolen aan hoe warm het weer buiten wordt beleefd en drukt dat uit in mate van 'thermische stress'. De app is ontwikkeld door een Wageningse student in samenwerking met de meteorologen van Wageningen University.

Hoe het weer buiten ervaren wordt is afhankelijk van persoonlijke conditie, inspanning en kleding en uiteraard van de temperatuur, zonnestraling, wind en luchtvochtigheid. Een krachtig zonnetje op een beschut terras kan bij 12 graden Celsius al als prettig worden ervaren maar wind kan al snel een spelbreker zijn. Schaduw kan daarentegen juist verkoeling geven. Deze effecten zijn te kwantificeren met een gevoelstemperatuur. Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen allerlei weertypes, maakten de Wageningse onderzoekers gebruik van een universeel model van de warmte-uitwisseling van de mens met de atmosfeer. Dit maakte het mogelijk een weersverwachting te maken van de warmte- of koudebelasting per locatie.De nieuwe app Weerbeleving geeft een verwachting van de beleving van het weer per locatie en tot 33 uur vooruit. In kleuren, symbolen en bewoordingen geeft de applicatie aan hoe warm of koud een mens het buiten zal ervaren. De locatie wordt automatisch bepaald met de smartphone of kan de gebruiker handmatig instellen door een adres in te voeren. De stedelijke omgeving is zo variabel – met gebouwen en bomen - dat het ondoenlijk is om exact te bepalen waar de gebruiker staat. Daarom moet in de Weerbeleving-app een keuze gemaakt worden tussen een winderige of windluwe omgeving. Vervolgens is bij het zon- of schaduwsymbool af te lezen wat de weerbeleving op een zonnige ofwel schaduwrijke plek zal zijn.

Dit betekent niet direct dat matige koude- of warmtestress gelijk een probleem is. Vaak is het voldoende om dan wat extra kleding aan of uit te trekken. Het betekent wel dat de warmtebalans afwijkt van hetgeen een 'standaardpersoon' als neutraal ervaart. Na wat ervaring zal de app heel goed bruikbaar blijken om persoonlijk in te schatten wat de weerbeleving buiten zal worden en zo kan bijvoorbeeld van tevoren de kledingkeuze en activiteit geoptimaliseerd worden. De verwachting is ook waardevol zijn voor risicogroepen zoals ouderen.

De app Weerbeleving is technisch gerealiseerd door Gert Sterenborg in het kader van zijn studie Meteorologie aan Wageningen University. De data voor de app Weerbeleving komen uit het project Summer in the City van de leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit van Wageningen University en het Netherlands e-Science Center.

Terugkoppeling van gebruikers wordt op prijs gesteld (was het warmer/kouder?). Zo kan er kennis ontwikkeld worden rond de weerbeleving op specifieke locaties en ontstaat meer zicht op de weerbeleving van de Nederlander.

Klik hier om de app te downloaden.

Voor meer informatie: Bert Heusinkveld

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.