"Beleidsmakers zien noodzaak in van uitbreiding"

Cranberry Terschelling legt nieuwe velden aan

Tholen - Op Terschelling wordt momenteel hard gewerkt aan de aanleg van nieuwe cranberryvelden in de duinvalleien. Joop van Urk vertelt namens Cranberry Terschelling: "We hebben een veld van 2,5 hectare gereserveerd en daarop 3000 nieuwe planten gezet. Ook halen we uit de bestaande cranberryvelden wat stroken. Dit geeft de bestaande planten de kans om verder te groeien. En deze stroken bevatten al voldoende organische stof om ook op de nieuwe plek goed aan te slaan."


Joop in het veld.

De planten groeien goed: "Ze doen het formidabel. Op de foto is te zien hoe goed de vaccinium macro carpon zich op Terschelling thuis voelt." De stekjes zijn volgens Joop al opmerkelijk groot, aangezien deze planten pas 6 weken geleden geplant zijn.


Close up stekje met uitloper.

Joop geeft aan dat er een heel proces aan de uitbreiding vooraf is gegaan. "De cranberries groeien in natuurgebieden. Daarom was het wachten op toestemming, gelukkig zien de beleidsmakers de noodzaak in van uitbreiding, de cranberry is immers 'de parel van Terschelling'."

In totaal teelt Cranberry Terschelling op zo'n 80 hectare. "Het gaat om actieve en inactieve velden. Sommige velden dragen elk jaar vruchten, omdat ze in de lager gelegen gebieden liggen, waar goede watervoorziening is. De andere 40 hectare is zogenaamd inactief. Daar groeien wat minder bessen aan."


Overzicht van het nieuwe veld.

Martine van Urk vertelt dat de vraag naar puur onverdund cranberrysap enorm stijgt. Volgens haar kan een en ander in verband gebracht worden met de onlangs verschenen publicaties in medische tijdschriften, waar een direct verband wordt gelegd tussen het pure ongezoete cranberrysap en de gezonde blaasfunctie. Martine: "Volgens deze uitgebreide onderzoeken voorkomt puur onverdund cranberrysap de hechting van de E-coli bacterie. Andere zeer belangrijke eigenschappen zijn een hoog vitamine C percentage en de zeer lange houdbaarheid."

Voor meer informatie:

Joop en Martine van Urk
Cranberry Terschelling BV
Mersakkersweg 5
8894 KX Formerum, Terschelling
0562 448800
info@terschellingercranberry.nl
www.terschellingercranberry.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven