Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verkozen biologisch boeren boven schaalvergroting

Schrijfster 'De Andere Boerderij' volgt boerenfamilies 11 jaar lang

De ene boerderij ligt 2,5 meter onder de zeespiegel, in het Utrechtse veenweidegebied. De andere boerderij meer dan 230 meter erboven, in de heuvels van Vermont in de VS. Maar wat lijken ze op elkaar: een familie die er al drie generaties boert; die de welvaart zag komen en de schaalvergroting in de landbouw; de sprong waagde naar biologisch boeren.

Het boek De Andere Boerderij, dat op 11 juli verschijnt, vertelt over twee boerenfamilies die in hun familietraditie geloven, maar ook nieuwe wegen bewandelen om inkomen te verwerven en een spil te zijn in hun omgeving.

Familieboerderijen hebben het moeilijk in rijke westerse landen als Nederland en de Verenigde Staten. Duizenden verdwijnen er elk jaar. Maar je kunt ze nog steeds vinden: boerderijen die al generaties door dezelfde familie worden voortgezet.

Al heel lang wil fotograaf en journalist Ellen Kok begrijpen hoe ze dat volhouden, en wat hen succesvol maakt tegen de economische verdrukking in. Zonder boeren geen eten, maar waarom wordt iemand boer, en welke rol speelt traditie daarin? Is het een roeping of een knellende verplichting? Heeft het agrarische familiebedrijf toekomst in een wereldwijde markt die om massaproductie en lage prijzen vraagt?



Om daar achter te komen, volgde ze vanaf 2004 elf jaar lang het leven op Lilac Ridge Farm in Brattleboro in de Amerikaanse staat Vermont en op De Beekhoeve in Kamerik in de provincie Utrecht, in verschillende jaargetijden. Ze stelde vragen en fotografeerde.

Je kunt in de stambomen van de families Thurber en Van der Laan al in 1760 en 1622 voorouders vinden die boer waren in dezelfde streek. Op de huidige plek begonnen ze hun veeteeltbedrijven in 1937 en 1914. De eerste generatie van beide families daar had een kleine kudde melkkoeien, kippen of varkens, een paard voor de ploeg. De tweede generatie gebruikte bestrijdingsmiddelen en kunstmest voor een zo hoog mogelijke productie. En toen in beide families de derde generatie het roer overnam, besloot die te kiezen voor biologisch.

De Thurbers en de Van der Laans voelen zich niet geroepen de hele wereld te voeden. Zij richten zich bewust op dicht bij huis. Massaproductie betekent dat je altijd andere dingen moet opofferen, benadrukken zij. Dingen waar zij juist waarde aan hechten: gezonde koeien, goed bodembeheer, schoon water, vogelgezang rond de boerderij, gezinsleven. Als je het succes van een boerenbedrijf alleen afmeet aan de productie, is hun overtuiging, dan meet je niet het totaal.

De Nederlandse boer Koos van der Laan zegt hierover: "De voldoening zit hem voor mij niet in het aantal koeien dat ik melk, maar in de afwisseling van het werk”. De Amerikaanse boer Ross Thurber vindt: "Plant, dier en mens die allemaal nauw samenwerken; dat is van een tijdloze schoonheid."

Ellen Kok wil laten zien hoe creatief en gedreven deze boeren zijn bij het bloeiend houden van hun tegendraadse bedrijf in een wereldeconomie die aandringt op industriële landbouw. De Andere Boerderij gaat over het belang van familie en traditie, en over de innige band tussen boeren, natuur, voedsel, dieren en ons.

Ellen Kok

Als fotograaf en journalist combineert Ellen Kok foto's met geschreven verhalen. Ze streeft ernaar mensen te verbinden en hen de ogen te openen. Haar foto’s hebben een intiem en vertrouwelijk karakter. Ze studeerde af aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Als fotograaf is ze autodidact. Na haar studie schreef ze over fotografie voor Trouw, NRC Handelsblad en fotovakbladen als FOTO en Focus. Daarna richtte ze zich tien jaar lang vooral op agrarische fotografie en verscheen haar werk in het Agrarisch Dagblad, Oogst, 19NU en in verschillende dag- en weekbladen.

Sinds 1997 houdt Ellen zich vooral bezig met het maken van fotoverhalen en documentaire fotoboeken. Ze publiceerde onder andere de boeken SCHOOL en Cadets. Haar verhalen en foto's werden gepubliceerd in Trouw, de Volkskrant, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en het Parool. Vanaf 2010 woont en werkt ze afwisselend in Linschoten en in Drewsville in de Amerikaanse staat New Hampshire.

Boek

Ellen Kok fotografeerde niet alleen, maar noteerde ook wat ze zag en hoorde, en interviewde de boerenfamilies. De foto's en die verhalen kwamen samen in het boek De Andere Boerderij. Het verschijnt in twee edities: Nederlands en Engels/64 pagina's/56 foto's/verhaal van ruim 20.000 woorden. Uitgever: Nederlicht. Verkoopprijs 12,50 euro.

Het boek is te koop in de boekwinkel, maar kan ook worden besteld via Amazon en de speciale website: www.andereboerderij.nl.

Tentoonstelling

Foto's uit het boek zijn te zien op de tentoonstelling De Andere Boerderij in het Stadsmuseum Woerden, van 11 juli tot en met 4 oktober.
Publicatiedatum: