MBO-opleiding stadslandbouw en zorglandbouw op Warmonderhof

Warmonderhof, mbo voor biologisch-dynamische landbouw in Dronten, biedt vanaf volgend studiejaar een deeltijdvariant aan waarmee volwassenen zich kunnen specialiseren in stadslandbouw en zorglandbouw, of zich kunnen specialiseren op planten- dan wel veeteelt. De stadslandbouwopleiding wordt voor het eerst ook in Amsterdam aangeboden.
 
De 'herziening kwalificatiestructuur' van het mbo-onderwijs biedt de mogelijkheid om keuzedelen aan te bieden binnen het middelbaar beroepsonderwijs. De verplichting daartoe gaat pas gelden vanaf studiejaar 2016-2017, maar Warmonderhof voert de keuzedelen het komende jaar al in. De reden: de vraag naar de specialisaties stadslandbouw en zorglandbouw groeit enorm. Warmonderhof maakt deel uit van MBO Groenhorst.

Duurzaam telen

In de maatschappij is momenteel een tendens te zien naar duurzamer, verantwoorder eten en naar het zelf verbouwen van voedsel. De moestuinenverenigingen worden overstelpt met aanvragen en gemeenten krijgen steeds vaker de vraag of braakliggende stukken grond tijdelijk in gebruik mogen worden genomen door buurtbewoners, om er hun eigen voedsel te telen. Zo gaan sociale cohesie en het zelf verbouwen van voedsel steeds vaker hand in hand. Ook zorgboerderijen zijn er in groten getale. In het land stabiliseert dat aantal zich rond de 1250 bedrijven. De medewerkers daarvan dienen geschoold te zijn volgens de nieuwste richtlijnen in de zorg.

Op de Warmonderhof is dat de afgelopen jaren gemerkt. De deeltijdopleiding is verdriedubbeld en komend jaar start de school naar verwachting zelfs met vier eersteklassen deeltijd. De eersteklas stadslandbouw gaat zowel in Dronten, de vestigingsplaats van Warmonderhof, als in Amsterdam gegeven worden. Daar is namelijk de mogelijkheid, les te volgen op het erf van stadslandbouwbedrijf De Fruittuin van West, het biologisch-dynamische fruitteeltbedrijf van Wil en Lisan Sturkenboom in Amsterdam.

Over de doelgroep

De deeltijdvariant van Warmonderhof valt onder de BBL-studies op mbo-niveau 2 en 3. De school leidt op tot gekwalificeerd medewerker bd-landbouwbedrijf. Studenten komen gemiddeld een dag per week naar school en lopen twee dagen per week stage op een bedrijf naar keuze. In het geval van Warmonderhof wordt de deeltijdopleiding vooral gevolgd door volwassenen met een afgeronde hogere of wetenschappelijke opleiding en een arbeidsverleden in een wel of niet gelieerde branche. Het zijn stuk voor stuk zeer gedreven personen die zich willen bekwamen in het vak van biologisch-dynamisch tuinder, akkerbouwer, veehouder of fruitteler om vervolgens zelf een BD-bedrijf te starten of in loondienst te gaan op bestaande zorg- of stadslandbouwbedrijven of productieboerderijen. Ook beginnen ze niet zelden aan de landbouw gelieerde activiteiten, die een raakvlak hebben met hun bestaande professie. Jaarlijks komt er dus een groep van circa 60 tot 100 zeer gemotiveerde BD-boeren op de markt, met een oorspronkelijke en vernieuwende input in de (BD-)landbouwwereld.

Infodagen

Voor degenen die meer informatie willen over de nieuwe opleiding, is een bezoekje aan de website aan te bevelen. Verder worden er informatiedagen gehouden met rondleidingen en de mogelijkheid tot vragen stellen. Eerstvolgende informatiedag: dinsdag 7 juli. Voor late beslissers: donderdag 27 augustus. Aanmelden verplicht: via de website www.warmonderhof.nl.

Ook een voltijdopleiding

Warmonderhof biedt ook een voltijd opleiding tot BD-boer aan. Deze wordt voornamelijk door jongeren gevolgd. De school is gevestigd op drie boerenbedrijven naast elkaar in Dronten. De voltijdleerlingen wonen op het schoolterrein. 's Morgens zitten ze in de klas en 's middags werken ze op het land en in de kas, of in de stallen. Zo worden ze optimaal voorbereid op een toekomstig bestaan als biologisch-dynamische boer.

Voor meer informatie: www.warmonderhof.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.