Nieuwe melkput en kaasmakerij

De Beekhoeve: Betrokken burgers als klankbord

Tholen - De Beekhoeve in Kamerik is volop in ontwikkeling. Naast een nieuwe melkput (70 graden), met 2x10 melkpunten in plaats van 2x4, hebben Koos en Monique van der Laan geïnvesteerd in een nieuwe kaasmakerij. "We zijn half juni gaan melken in de nieuwe melkput en dan kan ik weer aan de slag met kaasmaken van onze eigen melk. Ik wil in de loop van het jaar ook een nieuw winkeltje gaan openen op onze boerderij", aldus Monique.


Monique en Koos tussen de koeien in het veld.

Koos en Monique hebben veel contact met consumenten. Zo krijgen vrijwilligers elke tweede zaterdag van de maand de kans om mee te werken op de boerderij en kan men Beekhoeve-koeien adopteren. "We begonnen met 45 adoptievrienden en dit is uiteindelijk doorgegroeid naar 100. Het mooie is dat zij de kennis van de burger meenemen naar onze boerderij. De adoptievrienden zijn uitgegroeid tot ons klankbord, een groep mensen die ons kritisch volgen en steunen. Ze groeien echt met ons mee." Monique geeft aan dat ze het erg belangrijk vinden om de consument bij de boerderij te betrekken. "Het is erg waardevol om hierdoor in aanraking te komen met consumenten die het waarderen wat je doet." Ieder jaar doet De Beekhoeve mee aan Lekker naar de Boer. "Het is altijd gezellig druk, voor het hele weekend lag dit jaar het bezoekersaantal op 650 mensen. Het is erg leuk om op zo'n dag ons bedrijf te kunnen laten zien aan enthousiaste mensen."


De drinkbak biedt ook verkoeling voor de kinderen van Koos en Monique.

De boerderij heeft ook meegedaan aan het zonnepanelenproject 'Boer zoekt buur'. Koos vertelt dat dit project erg geslaagd was. Dit is ook te zien aan de grote hoeveelheid zonnepanelen op de schuur die in 2000 gebouwd is (zie foto hieronder). "De investeerders mogen zes jaar lang waardebonnen inleveren. Dit geeft ons weer een bepaalde vastigheid van afname, van consumenten die anders misschien niet zo vaak zouden langskomen."


De zonnepanelen op de schuur die in 2000 gebouwd is.

Monique geeft aan dat de burgers veel waardering hebben voor het feit dat De Beekhoeve de kalfjes bij de koe houdt. "Dit is alleen af en toe lastig, aangezien de koeien hierdoor wel eens te veel melk geven. Bij vleesrassen is dit toch wat eenvoudiger. En momenteel zitten we met een parasiet, waardoor we het even niet aandurven." Koos en Monique doen ook veel aan natuurbeheer, zo is er onder meer een wandelroute uitgestippeld op en rond het bedrijf. "We pachten 40 hectare van Natuurmonumenten. De combinatie tussen het koeien melken en natuurbeheer zorgt voor een leuke afwisseling."


Even poseren...

De Beekhoeve levert al zo'n 7 jaar aan Eko-Holland. Koos: "Dit bevalt goed. We waren op zoek naar een nieuwe afnemer, omdat de vorige afnemer heel erg gericht was op de gangbare sector. We hadden een meningsverschil over de toeslag voor biologische melk. De toeslag op onze bio-melk ging niet omhoog, ondanks het feit dat het erg goed ging in de sector."
 

De nieuwe melkput van De Beekhoeve.

Omschakeling

De Beekhoeve is sinds 1998 biologisch gecertificeerd. Koos is de derde generatie in de huidige boerderij en de vijfde generatie op het land. Koos heeft het bedrijf op 25-jarige leeftijd overgenomen van zijn moeder. Hij geeft aan dat de omschakeling een logische stap was: "Ons kleinschalige bedrijf was al redelijk extensief. Ook gebruikten we geen chemische middelen om onkruid te bestrijden. Daardoor konden we vrij makkelijk omschakelen. De biologische werkwijze paste goed in het beeld dat ik had voor de toekomst van ons bedrijf." Monique vult aan: "Eigenlijk maakte de omgeving zich drukker over onze keuze, wij hadden er van begin af aan een goed gevoel bij. Ook konden we profiteren van een fiscaal aantrekkelijke regeling toen we de stal gingen bouwen in 2000."


Een bord met uitleg over De belevingswandelroute.

Voor meer informatie:

Koos en Monique van der Laan
De Beekhoeve
Van Teylingenweg 172
3471 GK Kamerik
0348 401254
06 26510369
info@beekhoeve.eu
www.beekhoeve.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.