Tijd- en ruimtebesparing

Biologische watermeloen biedt telers mogelijk voordelen

Tijd- en ruimtebesparing zijn slechts twee van de voordelen voor biologische telers, als de testresultaten van de Universiteit van Georgia op Durham Horticultural Farm, in Oconee County, succesvol uitpakken.

Tijdens een open dag die onlangs plaatsvond, liet doctoraal studente Suzanne Stone met trots de vijfde generatie van haar watermeloenranken zien, die 60% minder ruimte innemen dan oorspronkelijke watermeloenplanten. Dit is de oplossing voor de biologische teler omdat zij meestal een verscheidenheid aan groenten en fruit telen. Dus ruimtegebrek is dan vaak een probleem. "De gemiddelde rank beslaat zo'n 2,5 m2", legt Stone uit. "Deze neemt maar 0,8 m2 in beslag."

Stone ontleende de eigenschappen aan een bestoven pitloze variëteit die door commerciële telers wordt geteeld. Hoewel het lukte om de variëteit te bestuiven en deze ook maar weinig ruimte innam, waren zijn meloenen echter bitter van smaak.

In een poging om de juiste combinatie van smaak en grootte te verkrijgen, kruiste Stone ze met traditionele, smakelijke variëteiten. Ze verwacht hiervoor zo'n acht generaties nodig te hebben. Ze kan er twee per jaar doen en denkt dan ook binnen twee jaar haar einddoel bereikt te hebben. "Ik heb gemerkt dat de smaak bij de vijfde generatie al redelijk goed is", vervolgt Stone.

De vruchten zijn iets kleiner dan andere variëteiten maar volgens Stone zal dit voor biologische telers geen probleem zijn. In tegenstelling tot conventionele telers die hun product per kilo verkopen, verkopen biologische telers hun producten in de regel per stuk. Volgens Stone produceren de ranken evenveel meloenen als de grotere ranken.

Stone heeft zich ook bezig gehouden met onkruidbestrijding, die in de biologische landbouw mechanisch plaatsvindt. Het kost 44 euro om gewasbeschermingsmiddelen toe te passen per 0,4 hectare. Mechanische onkruidbestrijding kost 892 euro voor dezelfde oppervlakte. "Wanneer er niet gewied wordt, gaat 80% van de opbrengst verloren en dat is onacceptabel. Het goede nieuws is dat we ontdekt hebben dat wanneer men vroeg in het seizoen viermaal wiedt, men het daarbij kan laten zonder gevaar te lopen dat de opbrengst vermindert."

Bron: oconeeenterprise.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.