BioForum en controleorganisaties werken samen aan protocol voor pesticidenresidu

Naar aanleiding van de nieuwe Vlaamse biowetgeving werken BioForum, de controleorganisaties en enkele stakeholders samen aan een protocol dat helpt om analyse op pesticidenresidu's te interpreteren. Dat moet zorgen voor een uniforme benadering van analyseresultaten.

De Vlaamse biowetgeving is recent aangepast en bevat nieuwe regels rond pesticideresidu's. Sinds 6 februari gelden de aantoonbaarheidsgrenzen zoals ze in de Europese wetgeving E396/2005 vermeld staan. Is er in de wetgeving geen limiet opgenomen, wat bijvoorbeeld het geval is voor verwerkte producten, dan geldt de standaard norm van 0,015 mg/kg. Bevat een product pesticideresiduen die boven deze norm uitkomen, dan verliest het zijn biologische status.

Maar een duidelijke limiet zegt niet alles. Even belangrijk is hoe de meetanalyses geïnterpreteerd worden. Daar spelen verschillende factoren mee. Zo kan de meetonzekerheid van een labo hogere waardes aangeven dan de eigenlijke contaminatie of kunnen waardes tussen twee stalen van eenzelfde product verschillen.

Ontwikkeling protocol

Om ervoor te zorgen dat alle controleorganisaties de meetanalyses op dezelfde manier interpreteren, is BioForum samen met hen een protocol aan het ontwikkelen. Dat moet helpen bij een uniforme interpretatie van meetresultaten. Begin juni vond een eerste overleg plaats. Daar stond de impact van meetonzekerheid tussen verschillende labo's op de agenda, samen met de impact van een tweede staal en concentratiefactoren.

Tijdens een tweede overleg in september zal er dieper ingegaan worden op substanties die van nature aanwezig kunnen zijn in een product en die bij een analyse lijken op pesticiden. Daarnaast nemen we ook historische contaminatie van percelen met hardnekkige pesticiden mee en kijken we welke invloed de staalnemer en het gebruikte lab hebben.

Bio-ondernemers die hier opmerkingen over hebben of input willen leveren in deze discussie, kunnen contact opnemen met de coördinator wetgeving van BioForum Vlaanderen.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.