Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezocht: kopers & funders voor de eerste 1.000 broederhaantjes

De bio-dynamische pluimveehouders zijn dit voorjaar met een pilot gestart waarin ze duizend broertjes van hun legkippen opfokken tot braadhaantjes. Hiermee willen ze het lot van de haantjes transformeren van afvalproduct (eendagskuiken) tot volwaardige voeding voor mensen (braadhaantje). Met de proef onderzoeken de ondernemers of er afzetmarkt is voor het relatief dure vlees en worden consumenten gevraagd een stukje ontwikkelingskosten mee te betalen.

In Nederland zijn er 30.000 bio-dynamische legkippen. Dankzij een ruime stal en riante buitenuitloop hebben ze een goed leven. Helaas is dit maar de helft van het verhaal. Met de broertjes van die 30.000 legkippen loopt het namelijk slecht af. Op 50 kippen is er 1 haan nodig om de rust in het kippenhok te bewaken. Omdat een legkippenras minder vlees op de botten heeft, ziet de vleessector geen brood in de overige 98% van de haantjes. Alleen al voor de productie van bio-dynamische eieren worden er jaarlijks duizenden haantjes als eendagskuikens gedood.


De broederhaantjes toen ze zeven weken oud waren.

Het lot van de haantjes is de pijn van de Demeter-pluimveehouders. Achter de schermen werken zij dan ook al zeven jaar aan de oplossing: een dubbeldoelkip die geschikt is voor zowel eieren als vlees. Hoewel de perfecte dubbeldoelkip er nog niet is, willen de pluimveehouders niet langer wachten. Dit voorjaar zijn ze gestart met een proef: 1.000 broertjes van hun legkippen worden onder de naam Groengilde Broederhaantje opgefokt tot braadhaantjes.

Voor de eerste lichting broederhaantjes worden 1.000 kopers ofwel funders gezocht. De primeurhaantjes kosten 25 euro. Naast de aankoop van een braadhaantje is de prijs ook een klein stukje crowdfunding waarmee de ontwikkeling van een duurzame landbouw door zowel de boer als de consument gedragen wordt. Het streven is om binnen een jaar tot een lagere prijs per braadhaantje te komen.



Voor meer informatie: www.groengildebroederhaantje.nl of kijk op facebook.
Publicatiedatum: