'Jouw Bodem, Mijn Bodem': een tweeluik rond bodemgebruik

Festival zet bodem in het zonnetje

2015 is het 'Internationale jaar van de bodem'. Daarom organiseren de Youth Food Movement, de gemeente Groningen, de Gezonde Moestuin en groenadviseur Marjan Nijland het festival 'Jouw Bodem, Mijn Bodem'. Het evenement start op zaterdag 4 juli om 15:30 uur in een boerenschuur in Onstwedde met de film 'Bodemboeren', gevolgd door een interactief programma dat de Groningse bodem in het zonnetje zet.

In 'Jouw Bodem, Mijn Bodem' staat het bodemgebruik in Stad en Ommeland centraal. Hoe zorgen de boeren voor hun bodem en wat kunnen we daar in de stad van leren? Het festival is een tweeluik: in het eerste deel komt de 'burger naar de boer', in het tweede deel - na de zomer - komt 'de boer naar de stad'.

Bodemboeren

Het eerste deel start zaterdag 4 juli in Onstwedde, met de documentaire 'Bodemboeren'. Hierin worden 5 agrarische koplopers gevolgd in hun duurzame bodembeheer. Wetenschapsfilosoof Hans Harbers discussieert met lokale boeren en experts na over de thema's uit de film.Doemarkt

Na het debat is er een doemarkt met verschillende activiteiten waarin bezoekers de bodem kunnen zien, voelen en beleven. Ze kunnen onder meer verschillende manieren van grondbewerking in de moestuin leren kennen, ervaren wat bijen kunnen betekenen voor de bodem en hummus maken van diverse soorten bodemgewassen. Daarna is er een heerlijk biologisch buffet met streekproducten, verzorgd door Smaak van het Noorden.

Bodemexpress

Voor wie niet met eigen vervoer kan of wil komen vertrekt om 14:00 uur de 'Bodemexpress' vanaf het Centraal Station. In de bus geeft Janneke Tops van De Gezonde Moestuin een minicollege over 'bodem'. Bezoekers worden gevraagd een potje met eigen aarde mee te nemen. Na afloop van het festival wordt er gezamenlijk een fruitboompje in de verzamelde aarde geplant.

Programma

14:00 uur – Verzamelen voor Centraal Station Groningen, waar de gehuurde bus van UVO Vervoer vertrekt
14:15 uur – Minicollege in de bus door Janneke Tops van De Gezonde Moestuin
15:00 uur – Aankomst Onstwedde
15:30 uur – Opening festival door wethouders Martin van Bostelen (Appingedam) en Goziena Bongers (Stadskanaal) gevolgd door film, het debat en de doemarkt
18:00 uur – Buffet door Smaak van het Noorden
19:00 uur – Einde festival en terug met de bus naar Groningen
20:00 uur – Aankomst Centraal Station Groningen
Adres Boerenschuur: Veenhuizen 16, Onstwedde. Perskaarten zijn beschikbaar bij de organisatie.

Tickets zijn voor 10 euro te koop via www.yfmgroningen.nl en zijn inclusief busvervoer en buffet. Zaterdag 4 juli verzamelen we om 14:00 uur voor de bodemexpress aan de voorkant van het Centraal Station. Met eigen vervoer zijn tickets 7,50 euro. Bestel tickets op tijd want op=op.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.