Bio-boeren Stichtse Vecht pleiten voor gentechvrije zone

Biologische boeren in Stichtse Vecht pleiten bij de gemeente voor een gentechvrije zone, zo meldt RTV Utrecht. Ze zijn bang dat bio-keurmerken onder druk komen te staan en dat de biodiversiteit zal verminderen. De gemeente vond het verzoek opvallend, aangezien de EU eigenlijk beslist over dergelijke vraagstukken. "Toch kan de gemeente Stichtse Vecht invloed uitoefenen op het beleid", zegt wethouder Franko Zivkovic-Laurenta. "Maar ik weet nog niet of we dat wel of niet moeten doen. Op dit moment zijn we vooral bezig met het uitzoeken wat gentech eigenlijk is. En of wij als gemeente wel een rol willen spelen in de discussie."

Ze schat de kans dat de Stichtse Vecht uiteindelijk gentechvrij verklaar zal worden op zo'n 50%. Wel verwacht de wethouder een juridische strijd, wanneer besloten wordt om te komen tot zo'n zone. "We weten nog niet of zo'n besluit juridisch houdbaar is. Er heeft nog nooit iemand bezwaar ingediend tegen zo'n plan. Ook weet ik niet of andere organisaties zoals LTO de strijd met Stichtse Vecht aan zullen binden." De bio-boeren zijn in ieder geval blij dat de gemeente hun verzoek serieus neemt.

Bron: RTV Utrecht


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.