Alternatief 'trekkers kieken' op de Biologische Velddag

Naast de demo en proefvelden en alternatieve teeltsystemen zoals Niet Kerende Grondbewerking (NKG), vaste rijpaden, minimale bemesting en strokenteelt zijn er op de Broekemahoeve in Lelystad in het veld volgende week woensdag ook veel vormen van alternatieve grondbewerking te aanschouwen. Op rupsbanden, elektrisch, of zelfs autonoom werkende machines.Hieronder een opsomming van de noviteiten die op mechanisatiegebied te zien zijn op de Biologische Velddag volgende week:

 • Nieuw prototype van een intrarijweeder van firma Flevotech uit Swifterbant. De Intra Rij Weeder is in ontwikkeling een intelligente wieder die industriële automatisering met het werktuig combineert. Door gebruik van slimme sensoren en PLC algoritmen, wordt schoffelen in de rij tussen plantgewassen realiseerbaar. Kenmerken: Elektrische aandrijving door middel van servo motoren; zéér snel en zéér nauwkeurig - Programmering op basis van PLC algortimen - Geen hydrauliek: geen kans op vervuiling van het gewas en land - Momenteel nog slechts te zien als prototype.
 • Compostzaaier van firma AVH uit Breezand. AVH is de bouwer van de compostzaaier van SBF in Flevoland. Een machine die zich al heeft bewezen bij deelnemende boeren aan de SBF in de NOP. Daarnaast komen ze met een nieuw tel systeem voor plant- en pootmateriaal, welke te bouwen is op bestaande plant- en pootmachines, maar ook bruikbaar is in de schuur op bestaande sorteermachines.
 • Renne Kistenreiniger introduceert de Biocider; een nieuw middel om kisten te ontsmetten. Het is op basis van licht zuur geëlektrolyseerd water. Het middel is momenteel in onderzoek; Skal staat er positief tegenover. Naast tekst en uitleg wil hij polsen hoe dit valt binnen de biologische sector. Wellicht zijn er ook mogelijkheden voor andere schimmelbestrijding toepassingen.
 • Intrarijweeder van firma Poulsen uit Denemarken, gedemonstreerd door firma Kooiman uit Andijk. Ze komen met een 1,50 meter machine, die uit te breiden is met meerdere bedbreedten, die onafhankelijk van elkaar, naast elkaar in meerdere bedden tegelijkertijd schoffelen (capaciteitsvergroting). De minimale rijafstand is 28 centimeter; maximale rijsnelheid 6 km/uur. Nieuw is de gerealiseerde toepassing in geplante zaaiuien.
 • Cintegro is er met machine met speciale sproeiboom van 36 meter om onder andere papierpulp (met ketsplaat)op stuifgevoelige gronden en vinasse, protamylasse en drijfmest (met sleepslangen) uit te brengen, met mogelijkheid van smalle en brede banden, op 1.50 en 1.80 meter spoorbreedte
 • Dealer De Nieuwstad Lelystad zal er samen met de producent Hoaf staan met hun 6 meter volveldsbrander en een Twinsprite stroken brander. Beide machines van BV ERF.
 • Firma Greve brengt de AVR Ecoridger onder de aandacht. Deze AVR combi-machine is veelzijdig inzetbaar voor uitvoeringen als hoekschoffel, aanaarder en onkruidstrijker.
 • Onder voorbehoud kan men de vierkantsverbandzaaimachine van Gebr de Lange uit Swifterbant zien. Door in vierkantverband te zaaien, kan men met een gewone schoffelbalk dwars over schoffelen
 • Rupsuitvoering ERF met Hooglosser; besparing bodem, meer opbrengst; besparing van brandstof 2-4% 1e schatting; plus kosten besparing geen weg schoonmaken 20k.
 • Drone met resultaten toepassing voor vroegtijdig opsporing ziekte en opbrengst schatting (plant specifiek).
 • Heyboer BV is er met de 'Biospuit' van Agrifac.
 • Heerema Agri-Service komt met de Combcut voor vollevelds onkruidbestrijding. De Combpilot kamt het gewas eerst en maait het onkruid dan af en zorgt voor een reductie van zo'n 70- 80% van de groene (onkruid)plantmassa. "Bij meerjarig gebruik wordt onkruidzaadzetting zo'n 80 -100 % voorkomen door steeds zwakkere onkruidplanten met minder wortels", volgens Louis Claessens van loonbedrijf Volkerink uit Heino.


De Combcut.

 • Nedtrac handelsonderneming is importeur van de machines van Agronomic. Deze fabrikant maakt onder andere een ruime range schoffelmachines die uitermate geschikt zijn voor de BD teelt.
 • Lasting Fields met een presentatie van lichte autonoom werkende machine (zie onderstaande video om een indruk te krijgen).Op verzoek van de deelnemers en bezoekers zal de Biologische Velddag dit jaar afgesloten worden met een heuse maaltijd, mogelijk gemaakt door Green Organics B.V., Green Acker B.V., Green Ways B.V., Laarakker, Hazera, Aaldering, Nautilus Organic en Agrifirm Plant. Eten zoals eten bedoeld is! Een heerlijke Bourgondische biologische maaltijd klaargemaakt op houtvuur & barbecue. Gezellig samen onder tentdoeken bij het vuur op het veld om nader kennis te maken en even bij te praten.Dus nodig ook uw relaties, samenwerkingspartners, klanten, collega's, familie en/of vrienden uit en reserveer vooraf een maaltijd voor 15 euro via biovelddag@destrandhoeve.nl, of last minute op de dag zelf voor 17 euro.

Centrum Biologische Landbouw, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm en DLV organiseren de Biologische Velddag in 2015 in nauwe samenwerking met de sector. De Biovelddag is gratis toegankelijk voor bezoekers.

Voor meer informatie: www.biologischevelddag.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.