Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IFOAM EU:

"Redelijk compromis, houdt rekening met eisen van sector"

"De compromistekst bevat belangrijke verbeteringen op vrijwel alle kritieke punten ten opzichte van het oorspronkelijke document en het neutraliseert veel van de gevaarlijke elementen", reageert Marco Schlüter directeur IFOAM EU op het compromis dat de EU-ministers gisteren (16 juni) bereikten. De Europese ministers van Landbouw sloten een akkoord over de nieuwe wetgeving voor de biologische sector. De ministers kwamen bijeen tijdens de AgriFish vergadering in Luxemburg. Er werd ‘last minute’ een amendement aangenomen dat voorkomt dat bio-boeren vervolgt kunnen worden voor residuen die via de omgeving op de gewassen terecht komt.

Jan Plagge, lid van IFOAM EU, reageert als volgt: "De beslissing van 16 juni is een belangrijke stap voor biologische boeren en consumenten, want het verstevigd de proces gestuurde aanpak voor de biologische landbouw. De ministers besloten de consument niet te misleiden met valse beloften, door de biologische producenten alleen verantwoordelijk te houden voor hun eigen handelen. Daarnaast biedt het voldoende tijd voor landen die al decertificeringsdrempels hebben uit te faseren tot 2020."

"De algemene aanpak onderstreept het belang van Europese instituties met de biologische sector, niet tegen de sector. De compromistekst bevat belangrijke verbeteringen op vrijwel alle kritieke punten ten opzichte van het oorspronkelijke document en het neutraliseert veel van de gevaarlijke elementen. Specifieke controle-eisen blijven overeind, regionale standaarden moeten gewogen worden in de handel met derde landen, het aantal gedelegeerde handelingen wordt verminderd, de reikwijdte van de regelgeving is opgehelderd en uitgebreid, EU-brede bureaucratische regels voor retailers worden vermeden en lidstaten houden een beperkte flexibiliteit in productieregels", somt Marco Schlüter, directeur IFOAM EU de voordelen op.

"Het moet echter benadrukt worden dat de taak nog niet geklaard is. De politieke onderhandelingen hebben onvoldoende nadruk gelegd op de technische kant van de finale tekst. Daar moet aan gewerkt worden, want de uitvoerbaarheid van de regels heeft een grote impact op de levensvatbaarheid van bio-ondernemingen. Daarom kijken we uit naar samenwerking met het Luxemburgse voorzitterschap in de onderhandelingen om dit aan te pakken. We zijn nu afhankelijk van het Europees Parlement om substantiële verbeteringen naar de onderhandelingstafel te brengen die we kunnen steunen om de tekortkomingen van het huidige voorstel van de Council te verbeteren. Risico gebaseerde controlemaatregelen moeten gecombineerd worden met jaarlijkse controles en echte gelijkwaardigheid in handel met derden. IFOAM EU heeft altijd benadrukt dat de bio-sector kan ontwikkelingen met de huidige regelgeving", aldus Thomas Fertl, vicepresident van IFOAM EU.
Publicatiedatum: