"Concept met bedrijfsportretten blijkt erg sterk"

Enthousiaste sector maakt van laatste Bioweek recordeditie

Tholen - De elfde editie van de Bioweek zit er weer op. In de Bioweek krijgen consumenten de kans om een bezoek te brengen aan bio-bedrijven in heel Vlaanderen en Wallonië. Ook konden ze deelnemen aan allerlei activiteiten. Sabrina Proserpio van BioForum Vlaanderen vertelt dat de ketenorganisatie met name tevreden is over het enthousiasme vanuit de sector. "De Bioweek wordt echt door de biologische sector zelf gedragen. Wij hebben een coördinerende rol en brengen alles samen, maar het is aan de ondernemers in de sector om echt de correcte informatie aan een breder publiek over te brengen."
 

Rondleiding door bio-boer Pieter Coopmans. Foto: Sophie Nuytten.

Ze spreekt over een recordeditie: "Vorig jaar hebben we in totaal zo'n 130 activiteiten kunnen tellen, dit keer waren er meer dan 170 activiteiten en kortingen en proevertjes in de biologische winkels en supermarkten. Hierbij werd echt inhoudelijk iets over biologisch verteld. We merken dat steeds meer winkels meedoen aan de Bioweek, dat is uiteraard een positieve ontwikkeling."Net als in 2013 en 2014 fungeerden diverse biologische ondernemers als ambassadeurs, ofwel 'de gezichten van de Bioweek'. "Hiervoor hebben we acht ondernemers uitgekozen die concreet vertellen hoe zij met bio investeren in de toekomst. Dit varieerde van een boer die erg druk is met natuurbeheer en duurzame veeteelt en een chocolademaker die gespecialiseerd is in biologische, allergenevrije chocolade.
 

Minister Schauvliege opende de Bioweek

Hoogtepunt was volgens Sabrina de opening op vrijdag 6 juni onder stralende zon op de Abdijsite Herkenrode (Limburg) waar bio-boer Pieter aan natuurbeheer doet. "De minister kreeg een staal vruchtbare, gezonde grond van een bio-boerderij als cadeau mee naar huis om de aandacht te vestigen op de wereldwijde verschraling van onze landbouwbodems, 2015 is immers het Jaar van de Bodem."


Openingsfeest - minister Schauvliege krijgt bodemstaal. Foto: Sophie Nuytten.

Sterke beleving online en in de media

Sabrina geeft aan dat BioForum dit keer meer ingezet heeft op online beleving. "Soms is de stap naar een echt bezoek te groot, daarom hebben we online heel inhoudelijk bio concreet gemaakt aan de hand van verhalen vanuit de acht bedrijven. De Bioweek-website met activiteitenkalender mocht rekenen op 33.000 bezoekers. In samenwerking met het Nieuwsblad bracht BioForum ook een online dossier uit met reportages, veelgestelde vragen... dat men ook na de Bioweek kan raadplegen."

De rondleidingen waarbij mensen een kijkje konden nemen achter de schermen van de biocontrole, vond ik inhoudelijk heel sterk." Er was ook veel aandacht voor de Bioweek in de media." De Bioweek werd onder andere in het VRT-journaal aangekondigd.
 

Ambassadeur Jean-Pierre Smets van De Wriemeling. Foto: Frank Toussaint voor BioForum Vlaanderen.

Het verhaal is dit keer dus voor het derde jaar op rij aan de hand van portretten van ambassadeurs gebracht. "Dit blijkt een sterk concept te zijn. Hier is echt een evolutie in geweest. Ieder jaar hebben we hiermee andere accenten kunnen leggen op het verhaal achter biologisch. Elk jaar werd het weer beter en konden we wat meer verdiepen."
 

Laatste Bioweek - nieuwe bio-campagne

BioForum Vlaanderen is momenteel druk met de voorbereidingen van een nieuwe bio-campagne voor 2016. "Deze nieuwe campagne zal wat meer over het jaar heen verspreid gaan worden", vertelt Sabrina. "Dit betekent dat we stoppen met de Bioweek in deze vorm. We zijn momenteel bezig met een uitgebreide rondvraag onder de biologische bedrijven. Zij worden er nauw bij betrokken. De nieuwe campagne moet immers net als de Bioweek gedragen worden door de hele bio-sector." Meer informatie over deze nieuwe campagne volgt later dit jaar op de website van BioForum Vlaanderen.
 
Voor meer informatie:

Sabrina Proserpio
BioForum Vlaanderen
Quellinstraat 42
2018 Antwerpen
+32 (0)32869270
www.bioforumvlaanderen.be
www.bioweek.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven