Een kijkje bij Biokaas Kinderdijk

Om een breed publiek kennis te laten maken met de biologische melkveehouderij en kaasmakerij heeft Biokaas Kinderdijk op zaterdag 13 juni een open dag gehouden. Onder leiding van André van Houwelingen werd kaas gemaakt, die zowel biologisch als vegetarisch is. Op het terrein werd ook een kleinschalige markt gehouden, gericht op biologische en duurzame producten.André doet verslag:

De dag begon met een bui, maar met het doorbreken van het zonnetje kwamen al snel de eerste bezoekers op de fiets of met huifkarren het historische molenlandschap van Kinderdijk ingereden om via de zorgboerderij het terrein op te komen. Biokaas Kinderdijk is namelijk ook een zorgboerderij in samenwerking met GGZ-instelling Yulius.Overal op het terrein stonden duidelijk herkenbare medewerkers klaar om uitleg te geven over biologisch boeren, voeding en uiteraard kaasmaken. Niet alleen de stallen waren open voor bezoek, ook waren een koe en enkele kalfjes in de buitenstal gezet zodat kinderen van dichtbij kennis konden maken. De overige koeien liepen deze dag op de weilanden direct naast het terrein, samen met enkele schapen. Het kleinvee en springkussen maakten het feestje voor de allerkleinsten compleet terwijl de volwassenen zich lieten informeren met een kop koffie of een broodje heerlijke kaas.In de kaasmakerij kreeg men uitleg over het gehele proces van kaasmaken, van gebruikte melk tot aan het kaaspakhuis toe. Openheid van zaken over de oorsprong van het product is heel belangrijk. Uiteraard kon er ook koeien-, geiten- en schapenkaas gekocht worden met daarbij een proeverij van biologische zuivelproducten waarvoor met partner Erf 1 uit Kampen samengewerkt wordt.Om het geheel compleet te maken kon men bij de kraampjes van biologische bakkerij Hardeman en Alblasserwaardse wijngaard Domein Oosteind vers brood en regionale wijn kopen. Biologische honing en sappen werden door Deeli verzorgd en ook imker Cok Hartkoorn was aanwezig. Op het terrein woont permanent een bijenvolk. De natuurtuinen de Tomatenkist en de Mengelmoestuin hadden een scala aan thee, zalven, oliën, tincturen, hotsauces en chiliproducten beschikbaar, uiteraard alles puur natuur. De wol van onze schapen werd verwerkt met een spinnewiel en ook viltproducten waren verkrijgbaar via Schaapskooi Ottoland.Aangezien Biokaas Kinderdijk in het molengebied van de Alblasserwaard ligt, konden ook Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en de Historische Vereniging West-Alblasserwaard niet ontbreken.

Kortom, er was voor iedereen wel iets te beleven, te ontdekken, te leren en te verkrijgen.Het doel om de oorsprong en achtergrond van biologische kaas en zuivel onder de aandacht te brengen is daarmee goed geslaagd en er wordt al gedacht aan de volgende open dag.

De kaas van Biokaas Kinderdijk en zuivelproducten van Erf 1 zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 09:00 en 17:00 uur te verkrijgen aan de Molenkade 11 in Alblasserdam. Rondleidingen zijn op afspraak mogelijk.

Voor meer informatie: www.biokaaskinderdijk.nl en www.erf1.nl 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven