Een rondje mee met Biostee

"Ard van Gaalen: "Het onkruid groeit juist hartstikke snel door"

Tholen - Bij Biostee waren ze donderdag 11 juni druk met onder meer de onkruidbestrijding in de uienvelden. Ook het ploegen van het perceel met luzerne stond gisteren op het programma. Biojournaal maakte een rondje langs de velden met Ard van Gaalen. Hij was zelf met de wiedeg bezig op een veld met biologische uien, gelegen achter Hoeve Doelwijck in Nieuw-Beijerland. Zijn compagnon Pieter Hugo Visser was in Zuid-Beijerland het land aan het bewerken met de cultivator. Dit op een veld waar luzerne als rustgewas op heeft gestaan.


Ard in het veld met biologische uien.

De omstandigheden zijn volgens Ard weer heel anders dan vorig jaar. "Het was best een koud voorjaar, waardoor de gewassen langzaam groeien, maar het onkruid groeit juist hartstikke snel door. Het lastige is dat de planten van het uiengewas nog niet heel groot zijn. Als dit wel zo is, kun je grover geschut gebruiken voor de bestrijding van het onkruid. Doordat de groei wat achter is gebleven, hebben we af en toe toch moeten wachten met ingrijpen."


"De ui is een open gewas en heeft dus geen schaduwwerking. Daardoor is onkruid hierin echt de grootste uitdaging, uien zijn daardoor een heel arbeidsintensief gewas."


Zoek het onkruid.


De wiedeg heeft het onkruid goed los gemaakt. De wiedeg is gericht op kleine vuiltjes in de rij. Vandaag (12 juni) zijn de strookjes tussen de uienrijen aan de beurt.


Inklappen van de wiedeg. Rechtsboven het GPS-systeem. Ard: "Dit maakt het voor ons als teler echt een stuk makkelijker."

De mannen zijn ook al druk aan het beregenen. "We hebben wat dat betreft het geluk dat onze velden in Zuidwest-Nederland liggen. Hier beschikken we over prima zoet water om te beregenen. Het voordeel van de droogte is dat we minder last hebben van schimmels."

Compagnon Pieter Hugo Visser was druk met de cultivator:


De cultivator. Aan de stofwolk is duidelijk te zien dat het erg droog is op de velden.

"Pieter Hugo is een veld met luzerne droog aan het woelen. Dankzij de cultivator komen bepaalde onkruiden naar boven. Door deze bewerking een aantal keer te herhalen en dankzij de droogte lukt dit goed."De mannen zijn tevreden over de luzerne. "We telen luzerne als rustgewas. Luzerne wortelt heel diep en maakt daardoor de grond gezond."Voor meer informatie:

Ard van Gaalen
Biostee
Molendijk 121
3284 LH Zuid-Beijerland
06 53335662
Ard@biostee.nl
www.biostee.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.