Zwitserse biologische appelen bijna uitverkocht

In Zwitserland zijn de magazijnen met biologische appelen bijna leeg, meldt de Zwitserse website Lid.ch. Eind mei 2015 lag er nog 193 ton in opslag. "De biologische appelen zullen midden juni uitverkocht zijn", zegt Lukas Inderfurth, mediawoordvoerder van Bio Suisse op aanvraag van LID. Vanaf dit moment mogen er tot aan het begin van de nieuwe oogst appelen geïmporteerd worden. Biologische appelen met het Zwitserse 'Knospe-keurmerk' komen echter uitsluitend uit de buurlanden, aldus Inderfurth. Want volgens de richtlijnen van Bio Suisse is de appelimport vanuit overzee verboden.

Dat de Zwitserse biologische appelen reeds enkele maanden voor de nieuwe oogst uitverkocht zijn, komt niet als een verrassing. "Er zijn ongeveer om het jaar te weinig Zwitserse biologische appelen", vervolgt Inderfurth. Oogstschommelingen zijn normaal. Naast het weer speelt ook de zogenaamde alternantie een rol: in het ene jaar leveren de bomen een grote oogst, in het daaropvolgende jaar valt de oogst des te kleiner uit. Bio Suisse raadt de uitbreiding van het teeltgebied echter af, want in de jaren met grote oogsten konden niet alle appelen als handappelen verkocht worden. Dit zorgde voor slechtere prijzen.

Van de conventioneel geteelde appelen lagen er eind mei nog 14.494 ton in opslag: 170 ton minder dan vorig jaar. Van de rassen Golden Delicious (5.800 ton) en Gala (2.300 ton) was nog de grootste hoeveelheid aanwezig. Swisscofel en het 'Schweizer Obstverband' gaan er vanuit dat de rassen Braeburn, Gala en de premiumrassen eind juni praktisch uitverkocht zullen zijn.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.