"Onze eigen winkel draait na verhuizing erg goed"

Biospirit: Spaanse groothandel met Nederlands tintje

Tholen - De Nederlandse Cecile Kraetzer runt al meer dan twintig jaar de Spaanse biologische groothandel Biospirit. Het assortiment bestaat uit zo'n 3000 producten. "We beschikken zelf over diverse inpakmachines. Veertig procent van de producten ligt onder ons eigen merk in de winkel", vertelt Cecile. Ze geeft aan dat Biospirit behoorlijk veel producten vanuit Nederland importeert. "Dit zijn veelal bulkproducten, die wij hier vervolgens zelf ompakken. De markt voor dergelijke basisproducten is hier in Spanje nog amper ontwikkeld. In Nederland zijn diverse bedrijven hierin gespecialiseerd, we doen dan ook veel zaken met deze handelsbedrijven."


Het pand van Biospirit.

Biospirit is in 1993 opgericht. "Zelf had ik goede ervaringen met biologische voeding. Ik merkte dat heel veel van mijn lichamelijke klachten verdwenen door anders te eten. Toen mijn plan voor een zelfvoorzienend huis niet doorging kwam ik met mijn ex-man op het idee om zelf een groothandel te starten. Ik wist ook niet dat ik dit kon, maar ben erg trots op waar Biospirit nu staat." Er zijn momenteel 65 mensen werkzaam bij Biospirit. "Ik heb het heel lang alleen gedaan, maar nu zitten ook mijn 2 oudste dochters in het team. Twei is verantwoordelijk voor de inkoop en marketing en Roos is in dienst als commercieel medewerker."


Cecile met haar vijf kinderen en drie van de vier kleinkinderen: Iris, Luz, Cecile, Roos met dochter Arya (tussen boven), Twei en Lucas. Ervoor twee kleinkinderen Kira en Saga, met een vriendinnetje van de kinderen.

Eigen winkel

Biospirit levert niet alleen rechtstreeks aan winkels. "We handelen ook met 10 tot 12 distributeurs." Naast de groothandelsactiviteiten heeft Biospirit ook een eigen natuurvoedingswinkel, 'Bio's Ecomercat'. Deze winkel is gevestigd in de stad Girona. "Een half jaar geleden is de winkel verhuisd naar een betere locatie in de stad. We hebben daar een vernieuwd winkelconcept neergezet, sindsdien draait de winkel erg goed." Cecile sluit een winkelketen in de toekomst niet uit. "Het is heel moeilijk zonder eigen winkels. Ook vind ik het erg leuk om een winkel te runnen en hierin iets nieuws te brengen. Ik kijk ook graag naar andere natuurvoedingswinkels. In onze eigen winkel zijn dan ook zeker invloeden van andere winkels terug te zien."


De eigen winkel van Biospirit, Bio's Ecomercat.

Volgens Cecile zijn er in Spanje zo'n vijftig grotere natuurvoedingswinkels te vinden. "Het merendeel van deze winkels is zo'n 40 vierkante meter groot. Ook zijn er vaak biologische producten verkrijgbaar in de 'speciale dieetwinkels'." Ze merkt dat er steeds meer grotere natuurvoedingswinkels bij komen. "Zo is er onlangs bijvoorbeeld een grote mooie nieuwe winkel in Barcelona geopend. De meeste vraag naar biologisch is er in het Baskenland, Barcelona, Valencia en Madrid. Daar wonen gemiddeld toch wat meer hoger opgeleide mensen, je ziet echt verschil in wat ze inkopen."

Kleine bio-markt

Cecile erkent dat de Spaanse bio-markt nog veel kleiner is dan in Duitsland en Nederland. "De markt in Spanje is nog lang niet op dat niveau. Wel merk ik dat de trends uit de rest van Europa langzamerhand nu ook naar Spanje komen overwaaien.. Ik schat dat er wel een jaar of tien verschil zit tussen de Nederlandse en de Spaanse biologische markt. In de Spaanse supermarkten is vaak slechts een eiland met bio-producten ingericht. Men kijkt nog altijd vreemd op als je een biologisch product pakt. Sowieso kent Spanje een heel andere eetcultuur."


Het gasthuis Can Sala.

Gasthuis

Biospirit heeft ook een gasthuis, Can Sala. Hier kunnen zo'n veertig mensen overnachten. "Dit gasthuis is heel bijzonder, het is omringd door 175 hectare natuur en het gasthuis zelf komt uit de 12e eeuw. Het is een nationaal monument en volledig ecologisch. Het is een heel mooie inspirerende plek. Ik wil hier uiteindelijk ook een spa op gaan bouwen. Bij dit project staat mijn dochter Luz aan de leiding."

Voor meer informatie:

Cecile Kraetzer
Biospirit
C. Pirineus s/n, Polígono Industrial Celrà
E 17460 CELRÀ – Girona
Mobiel: +34646967812
Tel: +34 972 42 86 85
Fax: +34 972 42 81 64
cecile.kraetzer@biospirit.es
www.biospirit.es
Klik hier voor de facebookpagina van de winkel.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.