De aanwezigen konden luisteren naar een aantal interessante gesprekken. Gastvrouw van dienst was tv-presentatrice Frieda Van Wijck.
Eerste gast van de avond was Kurt Sannen, voorzitter van BioForum Vlaanderen. Hij vertelde Frieda dat de biosector blijft groeien en dat steeds meer consumenten bio kopen, en dat bio veel groeipotentieel heeft. Vlaanderen telt in totaal zo’n 350 bioboeren. Bio-landbouw beslaat 0,8 procent van het totale Vlaamse landbouwareaal. Hij deed ook een oproep naar de overheid om bio voluit te ondersteunen en gaf het voorbeeld van Denemarken waar ze streven naar 60 procent bio in overheidscatering. Daarnaast sprak hij ook de lof over initatieven als CSA: "Gemeenschapslandbouw herstelt de link tussen wat je eet en hoe het groeit. Bovendien doorbreken dit soort modellen het marktdenken. Wat een krop sla kost bij CSA? Dat maakt niet uit. De boer krijgt zijn inkomen, en dat is al wat nodig is."
Kurt Sannen rechts. Foto's: Sophie Nuytten.
Bioweek-gezichten
Daarna volgde een gesprek met de beide Bioweek-gezichten Pieter Coopmans en Peter Heerwegh. Pieter verbindt op de abdijgronden natuur en landbouw, iets wat in de fel verhitte debatten van de afgelopen tijd een positief voorbeeld kan zijn.Peter Heerwegh startte vorig jaar met de creatie van allergenenvrije biochocolade. Dankzij zijn kleinschalige, ambachtelijke aanpak, is een allergenenvrije productie effectief mogelijk.
Limburg & Bio
Dat de provincie Limburg een hart voor bio heeft, bewijst de herhaaldelijke steun van Limburg voor de Bioweek. Bovendien schat Limburg de bio-landbouw naar waarde als actiepunt in het provinciaal klimaatplan. Limburgs gedeputeerde van landbouw Inge Moors en Limburgs gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove kwamen vertellen over het belang van bio in hun provincie. Moors vertelde onder meer over de Limburgse innovatie-awards, waar twee bioboeren in de kijker werden gezet.Als laatste nam ook Vlaams minister van Landbouw en Leefmilieu Joke Schauvliege plaats naast Frieda. Van haar wou Frieda Van Wijck vooral weten hoe bio vanuit de overheid wordt gesteund. Oner meer het huidige voorstel voor het Mestdecreet kwam nog eens aan bod. Minister Schauvliege zei daarover het volgende: "Het is cruciaal dat bio-landbouw een uitzondering krijgt op het huidige Mestdecreet. Er is dan ook een amendement opgenomen in het huidige voorstel. Europa moet dit nog wel goedkeuren, maar wij zullen deze uitzondering tegenover Europa verdedigen."
Minister Schauvliege benadrukte ook nog dat de sector een belangrijke rol kan spelen in de begeleiding van boeren die willen omschakelen naar bio. Potentiële starters hebben vaak vragen over de rendabiliteit van bio. "De wetenschap dat omschakelen naar biologische landbouw rendabel is, zou meer mensen over de streep kunnen trekken." De bio sector is zich bewust van het gebrek aan bedrijfseconomische gegevens en wil daar aan werken met een methodiek die aangepast is aan de kleinschaligheid en de diversiteit binnen de sector.
Op het einde had BioForum Vlaanderen nog een verrassing in petto. 2015 is het Jaar van de Bodem en dus kreeg minister Schauvliege uit handen van voorzitter Kurt Sannen een bodemstaal van een biologische boerderij om de kracht van een gezonde bodem aan te kaarten.
Na een geanimeerde rondleiding op abdijsite Herkenrode met Pieter Coopmans, stond een rijkelijk buffet – geheel bio uiteraard - klaar voor alle aanwezigen.