Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecologische landbouw: back to the future

We houden van lekker en gezond eten. Maar waar we niet van houden is de manier waarop het gros van onze voeding vandaag de dag geproduceerd wordt. Dat het anders moet, weten we allang. Dat het ook echt anders kán, laat Greenpeace graag zien in het nieuwe rapport 'Food and Farming Vision'; ecologische landbouw in 7 principes.

De industriële conventionele landbouw met zijn kunstmeststoffen en pesticiden houdt gezondheidsrisico's in voor de mens en voor de landbouwers in het bijzonder. We hoeven je niet te vertellen dat deze werkwijze ook het milieu en de biodiversiteit schaadt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Voedsel kan prima geteeld worden volgens de principes van de ecologische landbouw.



Versterken in plaats van verwoesten

Ecologische landbouw klinkt misschien ouderwets, maar het is een modern productiesysteem, dat steunt op de wetenschappelijke inzichten van de agro-ecologie en waarin mensen en boerencentraal staan. Waarin mensen bepalen wat er op het veld staat en op hun bord ligt, en niet een handvol multinationals. Waarin landbouw de natuur en biodiversiteit versterkt, in plaats van vernietigt. Waarin landbouw de laatste wetenschappelijke innovaties linkt aan de kennis vanboeren. Waarin voedsel wordt geteeld zonder mensen en het milieu te vergiftigen met chemicaliën.

Jij betaalt dus jij bepaalt

De voedselkeuzes die we elke dag maken, kunnen wel degelijk helpen om het systeem teveranderen. De lijst van dingen die we als burgers, consumenten of gewoon als eters kunnen doen, is eindeloos. We kunnen bijvoorbeeld stilstaan bij het voedsel dat we kopen, en waar we dat doen: eerder naar boerenmarkten dan naar supermarkten gaan, minder vlees eten, en bio-, lokaal en seizoensgebonden groenten en fruit kopen. We kunnen voedselverspilling tegengaan door alle eetbare delen van de groenten die we kopen te gebruiken. We kunnen zelf voedsel telen op ons balkon, in onze tuin of op ons dakterras.

Meer weten?

Klik hier voor het rapport 'Food and Farming Vision' en lees hier Ecologische landbouw in 7 principes.
Publicatiedatum: