BodemBeLEEFdagen: John Huiberts en Roelf Havinga over chemiearm telen

De BodemBeLEEFdagen (BBD) bij Mulder Agro te Kollumerzwaag op vrijdag en zaterdag 12 & 13 juni zijn voor gangbare en biologische agrarische ondernemers op zoek kennis over verantwoord koolstof en mineralen management een buitenkans. Niet alleen om vrijblijvend met adviseurs en ervaringsdeskundigen kennis te maken, ideeën te toetsen en bij te spijkeren, maar ook om met partners en personeelsleden een voor de rest van het jaar inspirerende dag te hebben.

Zo zal bloembollenkweker John Huiberts uit St. Maartensvlotbrug, www.huibertsbloembollen.nl, zijn ervaringen en die van acht collega telers uit de kerngroep van de Vereniging Natuurlijk Telen delen, www.natuurlijkleven-natuurlijktelen.nl. Ervaringen uit de eerste 2,5 jaar in omschakeling van gangbaar naar ecologisch en biologisch telen van bloembollen.Scherpgeslepen door het seminar op de Annahoeve te Midwoud met Prof. Em. Dr. Monika Krüger, diergeneeskundige van de Universiteit van Leipzig (D), en Prof Em. Dr. Don Huber, plantenziektekundige van de universiteit van Purdue (USA), afgelopen dinsdag 2 juni, www.netwerkvlv.nl, en de twee veldbezoeken met Dr. Don Huber bij bloembollentelers in Noord-Holland zal Roelf Havinga van TEAM Ecosys (www.team-ecosys.nl) een duidelijker theoretische onderbouwing kunnen geven van de praktijkresultaten, als gepresenteerd door John Huiberts.

Zo blijkt de wijze van stikstofbemesting niet alleen van invloed op de gewasontwikkeling, maar ook van de kwaliteit van de producten in de bewaring en de houdbaarheid. De wijze van stikstof-voorziening is te sturen door gebruik van specifieke sporenelementen. Als je landbouwchemicaliën gebruikt, zul je aanvullend mineralen als bladvoeding moeten toedienen om opbrengst- en bewaarverliezen te voorkomen. Waarbij de te gebruiken hoeveelheden en soorten hoofd- en sporenelementen per middel verschillen.Tevens zal een methode aan bod komen waarbij biologisch een (nagenoeg) volledige verwijdering van onkruidzaden en schadelijke bodemorganismen plaatsvindt, bij een gelijktijdige optimalisatie van je bodemvruchtbaarheid voor een volggewas.

Het belang van een juist beheer van koolstof, mineralen en sporenelementen is voor de biologische agrarische ondernemers van even groot belang als voor hun gangbare collega's, maar wordt door de meesten onvoldoende onderkent. Ook voor de biologische ondernemers zijn de Mulder Agro BodemBeleefDagen (BBD) een uitgelezen kans om uit eerste hand kennis op te doen en van collega's te horen hoe dit in de praktijk uitpakt en welke gevolgen dit voor je bedrijfsvoering heeft.

John Huiberts en Roelf Havinga willen hier komende vrijdag graag verder over van gedachten wisselen.

Klik hier voor het programmaboekje van de BodemBeleefdagen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.