Onderzoek toont aan: significant grotere winstmarges

'Biologische landbouw ook rendabel bij lagere opbrengst'

Uit een uitgebreide studie van de Washington State University blijkt dat de biologische landbouw meer winstgevend is voor de boeren dan de conventionele landbouw. Ondanks de lagere opbrengsten, toont de wereldwijde studie aan dat de winstmarges voor de biologische landbouw significant groter waren dan voor conventionele landbouw. De resultaten tonen aan dat er ruimte is om de biologische landbouw uit te breiden en daarmee, met zijn voordelen voor het milieu, op een groter gebied bij te dragen aan het op een duurzame manier voeden van de wereld. Biologische landbouw is momenteel slechts goed voor één procent van de landbouw wereldwijd.

De studie, deze week gepubliceerd in de 'Proceedings of the National Academy of Sciences', werd geschreven door Washington State University-wetenschappers David Crowder en John Reganold.

Om duurzaam te zijn, moet de biologische landbouw winstgevend zijn. Dat motiveerde Crowder en Reganold om tientallen studies te vergelijken waarin de financiële prestaties van de biologische en conventionele landbouw geanalyseerd zijn.

"De reden dat we wilden kijken naar de economie is dat de vraag of de boer geld kan verdienen, meer dan ook werkelijk de expansie van de biologische landbouw drijft. We vonden het eigenlijk een beetje vreemd dat niemand hier in brede zin al naar gekeken had."

Premies op biologisch geven de boeren een stimulans om meer duurzame landbouwpraktijken te adopteren. De auteurs suggereren dat het regeringsbeleid de invoering van de biologische landbouwpraktijken kan bevorderen en de omschakeling van conventionele boeren kan verlichten.

Ruimte om te groeien

De werkelijke premies die betaald worden aan biologische boeren liggen gemiddeld 29-32 procent boven de conventionele prijzen. Zelfs met bio-gewasopbrengsten die maar liefst 18 procent lager liggen dan conventionele, ligt het break-evenpunt voor de biologische landbouw op 5 tot 7 procent.

"Dat was een grote verrassing voor mij", zegt Reganold, bodemkundige en biologische landbouwspecialist. "Het betekent dat de biologische landbouw ruimte heeft om te groeien; de premies kunnen met de tijd naar beneden bijgesteld worden. Maar wat we hebben ontdekt is dat de premies vrij stabiel zijn gebleven, over de 40 jaar die in deze studie bekeken is."

Van de 129 studies bevestigden 44 studies de aannames van Crowder en Reganold. De analyse vertegenwoordigt 55 gewassen in 14 landen op 5 continenten. "Dit is het eerste grootschalige onderzoek omtrent de economische duurzaamheid van de biologische landbouw in vergelijking met de conventionele die we kennen", zegt Crowder. De auteurs hebben drie agrarische economen geraadpleegd om hun bevindingen te bevestigen.

Uniek aan de analyse is de opname van opbrengst- en economische gegevens van gewassen in een rotatiesysteem. De studie omvat de winstgegevens voor meerdere teelten over meerdere seizoenen, daarmee is het een meer accurate weerspiegeling van hoe de boeren profiteren van de landbouw.

Biologische premies bieden voor de onderzoekers een sterke stimulans voor de boeren om om te schakelen. "De meeste telers waar we mee werken, en waarschijnlijk vooral de Amerikaanse, doen een beetje biologisch en veel conventioneel. Als ze geld kunnen verdienen met het biologische areaal, kunnen ze een groter deel van hun boerderij omschakelen. Maar telers zitten in een kwetsbare positie. De uitdaging voor beleidsmakers is om een beleid op te zetten waarmee conventionele telers gesteund worden bij de omschakeling naar biologische en andere duurzame systemen, met name tijdens de omschakelingsperiode."

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.