'Genetisch modificatie goed voor bio-teelt'

Volgens Deense onderzoekers kan de biologische landbouw productiever en duurzamer worden door genen uit wilde gewassen terug te brengen in de gebruikte variëteiten. In zowel de conventionele als biologische teelt worden gewassen gebruikt die ontwikkeld zijn in decennia van veredeling. De onderzoekers concluderen dat daardoor belangrijke eigenschappen van de rassen verdwenen zijn.Door een veredelingsproces van 'rewildening' waarbij eigenschappen van oude, natuurlijke rassen in een nieuw ras verwerkt worden, kan de biologische landbouw helpen om de productiviteit te verhogen.

Genetische manipulatie van de gewassen zou, volgens de onderzoekers, zo toegepast kunnen worden dat het ras niet te onderscheiden is van een ras uit de traditionele veredeling.

Uiteindelijk zou hierdoor het verschil in opbrengst tussen conventionele gewassen en bio-gewassen verkleind kunnen worden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Plant Science. Klik hier om het artikel te lezen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.