Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Portiehouderschap' Tuin de Es genomineerd voor Stadslandbouw Award

Het concept Portiehouderschap van Tuinderij de Es is genomineerd voor de RABO Stadslandbouw Award 2015. Via deze unieke constructie kunnen mensen aandeelhouder worden van de tuinbouwgrond en de kas van de tuinderij de Es. Tot nu toe zijn ruim 100 porties verkocht aan meer dan 50 mensen. Zij betaalden 1000 euro per portie en ontvangen daarvoor een jaarlijks rendement, cash of in natura. Het geld dat wordt opgehaald wordt gebruikt om het land te kunnen betalen aan de vorige eigenaar. Het portiehouderschap is genomineerd omdat het een innovatieve constructie is die op schaalbaar en herhaalbaar is.

Portieouderschap

Elke portiehouder draagt iets bij. Niet alleen geld maar ook kennis, een netwerk en enthousiasme. Met het uitgeven van de porties is het niet alleen makkelijker geworden om de grond te kopen, maar heeft de Es er meteen vele ambassadeurs bij. Samen ervoor zorgen dat (biologische) landbouwgrond behouden blijft nu en in de toekomst. Door een economisch deel van de grond te bezitten creëer je betrokkenheid. Niet alleen samen ervoor zorgen dat een bedrijf betaalbaar wordt voor een grotere groep (stads)landbouwers en zo bedrijfsopvolging makkelijker, maar ook bouwen aan een sterkere gemeenschap. Met de hulp van portiehouders hoeft een opvolger namelijk alleen het werkkapitaal over te nemen en niet het onroerend goed. Ten slotte borgt het portiehouderschap het behoud van (biologische) landbouwgrond nabij de stad.



Portiehouder Birgit Laumen: "De kracht van portiehouderschap is voor mij veel groter dan geld. Het geld zie ik als een middel om te verbinden, te versterken en mogelijk te maken. Zo draag ik bij aan een duurzame toekomst, waarin wat goed is behouden blijft en kan groeien."

Tuinderij de Es

Op Zorgtuinderij de Es wordt biologische groente en fruit geteeld en geleverd aan consument en horeca. Tevens is het een kenniscentrum en een proeftuin. Het is een heel sociaal gebeuren; elke dag werkt een groep mensen en daarbij is voor een buitenstaander vaak niet duidelijk wie vrijwilliger, cliënt, stagiair of medewerker is. Nu komt daar dus ook een kring van portiehouders bij. Er is lang gezocht naar een optimale juridische constructie. We wilden namelijk dat portiehouders ook echt mede-eigenaar zouden worden, inclusief kunnen profiteren van waardestijging van de grond en mede risico dragen als die waarde omlaag gaan. Maar ook wilden we dat portiehouders geen risico dragen voor de onderneming en daar ook geen zeggenschap over hebben. Dus portiehouders participeren in het onroerend goed en niet in het bedrijf. Die constructie hebben we gevonden door het economisch eigendom van de grond over te dragen aan Stichting Gemeynt de Es. We hebben gebruik gemaakt van oude concepten maar die in een modern jasje gestoken. Zo komt het begrip portiehouder van het College de Malen op t Hoogland, een 13de eeuws genootschap die gemeenschappelijk landbouwgrond bezit. Een en ander wordt geregeld en de maatschappelijke doelen zoals behoud van biologische grond worden geborgd door Stichten Gemeynt de Es. Gemeynt is het oude Brabantse woord voor gemeenschappelijk grondbezit en voorloper van het woord gemeente.

Andere genomineerden zijn een voedseltuin uit Utrecht en de Stadsimker Beezzz uit Tilburg. Op de Dag van de Stadlandbouw op donderdag 4 juni zal bekend worden wie met de Award naar huis gaat.

Klik hier voor meer informatie of lees deze blog.
Publicatiedatum: