"Bron contaminatie zoeken is effectiever dan decertificering"

Dijksma beantwoordt kamervragen over biologische landbouw

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft in deze brief uitgebreid antwoord gegeven op allerlei kamervragen over biologische landbouw. De vragen werden gesteld naar aanleiding van de informele Landbouwraad van 31 mei, 1 en 2 juni 2015.

De VVD-fractie vraagt zich onder meer af of Sharon Dijksma het eens is met de opmerking dat biologische landbouw een deel van de markt voorziet, maar dat de (wereld)wijde vraag naar voedsel nooit alleen op biologische wijze geproduceerd kan worden. En voor wat betreft de import van biologische producten uit derde landen, waarvoor Dijksma vast wil houden aan een systeem van gelijkwaardigheid, vraagt de VVD-fractie: 'Is de ongelijke behandeling tussen biologische landbouwproducten uit de Europese Unie en biologische producten uit derde landen in de ogen van de staatssecretaris te rechtvaardigen naar ondernemers in Nederland, en de rest van de Europese Unie?'

Uit het uitgebreide antwoord van Dijksma blijkt dat ze grote waardering heeft voor de Nederlandse biologische sector. Zo zegt ze onder meer: "De biologische landbouw zie ik als een aansprekend voorbeeld van productie met toegevoegde waarde die in de markt wordt terugverdiend." Dijksma benadrukt verder dat het creëren van een gelijk speelveld tussen lidstaten een algemeen vertrekpunt is van haar beleidsinzet. "De import van bio-producten uit derde landen is essentieel voor de economische groei van de biologische sector in relatie tot de grootte en diversiteit van het assortiment en de beschikbaarheid van biologische ingrediënten, aangezien de teelt van dergelijke producten binnen de Europese Unie niet altijd mogelijk is. Bij de beoordeling van de regelgeving in derde landen wordt uitgegaan van het principe van gelijkwaardigheid. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de verschillende productieomstandigheden in derde landen. Via effectieve controles op de totstandkoming en import van biologische producten blijft er sprake van een gelijk speelveld."

Voor wat betreft de residnormen is Dijksma van mening dat 'we ons niet eenzijdig moeten richten op het vastleggen van een residunorm in de verordening. Dit schaadt namelijk de groei van de biologische sector'. Ze gaat voor een procesbenadering en niet voor een benadering waarbij de aanwezigheid van een niet-toegelaten stof per definitie leidt tot decertificering. "Bij waarneming van residuen in biologische producten is het zoeken naar de bron van deze contaminatie effectiever dan decertificering van biologische producten. Zo kunnen maatregelen genomen worden ter voorkoming van herhaling. Hierdoor blijven de financiële risico's voor biologische boeren hanteerbaar."
 
Ook de PvdA-fractie stelt wat vragen over biologisch, waarbij Dijksma doorverwijst naar de antwoorden die ze aan de VVD-fractie heeft gegeven. Ook gaat ze in op de status van het proces rond de herziening van de verordening biologische landbouw.

De Partij voor de Dieren vraagt zich af hoe Dijksma wil komen tot een landbouwsector waarin biologische bedrijven niet meer lijden onder het hoge gebruik van landbouwgif door andere bedrijven. De fractie stelt voor dat de staatssecretaris een plan opstelt om de biologische sector residuvrij te maken.

Klik hier voor de volledige brief.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.