In Nederland zijn ruim een half miljoen mensen slachtoffer van pesterijen op het werk. De overheid start daarom vandaag (1 juni) met een campagne om het pesten uit de taboesfeer te halen, zie www.herkenpesten.nl.
Mensen die op hun werk worden gepest praten daar liever niet over. Niet tegen hun baas, niet tegen collega's en zelfs niet tegen hun partner. "Dat laat je jezelf toch niet gebeuren, is je wat te horen zult krijgen", zegt Laura Willemse. Zij is voorzitter van de stichting Pesten op de Werkvloer, opgericht door drie ondernemers omdat er volgens haar nog nauwelijks aandacht was voor het probleem.
En een probleem is het, weet Laura. Naar schatting zijn er in Nederland een kleine 500.000 mensen die structureel worden gepest op de werkvloer. "De gevolgen zijn ernstig. Depressies, posttraumatische stressstoornis en zelfmoord. Het komt allemaal voor", aldus Laura. Pesten is meer dan zout in de koffie doen. Het is vaak uitschelden, intimideren en isoleren.
Zij en twee collega-ondernemers zetten drie jaar geleden een website op, een soort kennisportaal met informatie en een besloten forum voor de slachtoffers van pesten. Dat bleek zo'n succes dat ze er anderhalf jaar geleden een stichting van maakten die geheel wordt gerund door vrijwilligers, zonder subsidie.
Inmiddels is er veel aandacht voor het onderwerp. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft maandag 1 juni het startsein voor een landelijke campagne tegen pesten op het werk. Dat doet hij in het Amphia Ziekenhuis in Breda, dat een gedragscode heeft ontwikkeld om het gepest tegen te gaan.
Volgens Laura is het niet alleen voor de werknemer een taboe om toe te geven dat hij of zij het pispaaltje is, ook de werkgever loopt er niet graag mee te koop. "Bedrijven komen er niet actief mee naar buiten. Dat is op zich weer een taboe."
In de drie jaar dat de website bestaat, is Laura veel schrijnende gevallen tegengekomen. "Het komt overal voor", zegt ze. In de bouw bijvoorbeeld. "Feit is dat vooral tijdelijke krachten vaak worden gepest. In de bouwsector werken er nogal wat. Maar ook in de ambtenarij komt pesten veel voor."
In het onlinemagazine dat de stichting uitgeeft, zegt ambtenaar André: "Ik werd stelselmatig genegeerd en in een kwaad daglicht gezet, maar het ging zo geniepig dat het moeilijk was om dat te bewijzen. Ik werd er spuugonzeker van. Helemaal omdat er tegen een andere collega die tegelijk met mij nieuw was begonnen, wel aardig werd gedaan."
Laura benadrukt dat haar stichting en de website geen hulpverlening bieden. "We zijn geen psychologen. We bieden een luisterend oor aan degenen die gepest zijn of worden, die vaak een flinke emotionele knauw krijgen van het vervelende en soms zelfs pijnlijke gedrag van hun collega's."
Voor meer informatie: www.pestenopdewerkvloer.nl
Abonneren
Vacatures
Campagne moet pesten uit taboesfeer halen
Ruim half miljoen Nederlanders gepest op het werk
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-18 Too Good To Go voor de vijfde keer verkozen tot meest inspirerende organisatie van Nederland
- 2023-09-12 Quiz over gentech
- 2023-09-07 Praat u ook met werknemers over doorwerken na de AOW?
- 2023-09-05 Re-export afgelopen jaren grootste aanjager Nederlandse exportgroei
- 2023-09-04 ACM: Consumenten hebben recht op duidelijke informatie over duurzaamheid
- 2023-08-30 Belastingdienst van start met inning coronaschuld
- 2023-08-28 Natuur & Milieu waarschuwt voor alarmerend veel bestrijdingsmiddelen in Nederlandse wateren
- 2023-08-25 "Niet verbaasd als inflatie weer zal stijgen"
- 2023-08-25 Groei biolandbouw stagneert: minder geitenhouders en pluimveeboeren
- 2023-08-22 "Onteigeningsdeskundige steeds belangrijker, maar nauwelijks verankerd in de wet"
- 2023-08-22 Hoe kun jij jouw CO2-voetafdruk verkleinen? Check het nu!
- 2023-08-18 Steeds vaker extreme neerslag in Nederland
- 2023-08-17 Nederlandse economie in recessie, maar 'milde recessie is welkom'
- 2023-08-17 Consumptie huishoudens groeit met ruim 1 procent in juni
- 2023-08-16 Spanning op de arbeidsmarkt onveranderd hoog in tweede kwartaal
- 2023-08-11 Minder faillissementen in Nederland in juli
- 2023-08-09 Beleggers en overheid handelen steeds meer in landbouwgrond
- 2023-08-08 Regels voor Oekraïense werknemers uit derde landen veranderen
- 2023-08-07 Amsterdam zoekt teler voor stadslandbouwproject
- 2023-07-20 Energierekening 37 procent hoger