Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe coöperatieve biologische winkel komt in Amersfoort

In juli opent aan de Bloemendalsestraat in Amersfoort De Nieuwe Graanschuur. Niet alleen door de keuze voor een coöperatie is De Nieuwe Graanschuur vernieuwend; dat zit ook in de kernwoorden: biologisch, streekgeoriënteerd, en verpakkings-arm. Bovendien bepalen leden waarin eventuele winsten worden geïnvesteerd.

'Koop een winkel'

De coöperatie kiest er voor leningen buiten de bank om te verkrijgen. Hiermee wordt de rente zowel voor de winkel als voor de lening-gever aantrekkelijker en het versterkte het karakter van een gezamenlijke onderneming. Leningen zijn rentegevend 3% of (als de lening-gever de rente opneemt in natura) zelfs 5%. Daarnaast is het mogelijk daadwerkelijk mede-eigenaar te worden van de Coöperatie. Voor 100 euro wordt men lid.
 


De leden bepalen samen hoe de winst lokaal wordt geïnvesteerd om de lokale productie van biologische voeding uit te breiden. Voorbeeld kan zijn een lening aan een boer die graag wil uitbreiden of de inrichting van een champignonkwekerij.

Leden kunnen meedenken met het beleid van de winkel en krijgen korting op producten die groter worden ingekocht. Streek staat centraal. Groente, fruit, jam, honing, brood, koekjes, zuivel en vlees komen van producenten en cateraars uit Amersfoort en omstreken. Deze producten krijgen door een duidelijke opstelling in de winkel extra aandacht. Het is meteen duidelijk, wat uit de buurt komt. Bij het streek hoort een beeld voor afstand. Gekozen is de grens te leggen bij 25 kilometer vanaf Amersfoort. Wat niet in de streek wordt geproduceerd komt van verder. Geen sperziebonen uit Afrika, maar wel het hele jaar basisartikelen, zoals bananen en sinaasappels.

In voedingswinkels wordt veel weggegooid. Dat willen de leden tegen gaan. Er wordt een eenvoudige keuken ingericht een waar lokale cateraars dagelijks resten tot afhaal maaltijden zullen verwerken.

Silo's met noten, bonen, pasta's en granen maken het mogelijk dat klanten hun eigen bakje of zakje vullen. Met de silo's (die gemaakt worden van gerecycled materiaal), kan de winkel verpakking-arm worden. Ook andere producten worden 'los' verkocht. Klanten worden gestimuleerd zelf hun bakje mee te nemen. Alles zal ook verpakt klaar staan voor de klant die vlot een boodschap wil halen. Deze opzet is arbeidsintensief. In het gekozen concept wordt het haalbaar door medewerking van vrijwilligers. Die bieden zich nu al aan. Daarmee is het niet alleen in raad door de coöperatieve rechtsvorm vorm een winkel voor en van klanten, maar ook in daad.

Woensdag 1 juli kan het inrichten van de winkel beginnen, half juli wordt de winkel daadwerkelijk geopend.

Voor meer informatie: denieuwegraanschuur@antenna.nl, www.denieuwegraanschuur.nl
Publicatiedatum: