Uitgemolken koe de nieuwe plofkip? Irene van de Voort reageert:

"Belachelijk verhaal, ik heb in Nederland nog nooit een megastal gezien"

Is de uitgemolken koe de nieuwe plofkip? Zembla heeft woensdagavond 27 mei een reportage uitgezonden over 'De topsporters van de melkindustrie'. Naar aanleiding van deze reportage maakte Radio 1 een item. Ook biologische melkveehouder Irene van de Voort mocht haar mening geven (vanaf 4:26). Zij komt op voor de Nederlandse melkveehouders, zowel biologisch als regulier. "Ik vind het echt een belachelijk verhaal, schandalig dat de Nederlandse landbouw zo wordt weggezet. In Nederland heb ik nog nooit een megastal gezien." Wat wij in Nederland een megastal noemen, is volgens haar heel klein. "Als je een koe niet goed behandeld, komt er gewoon geen melk meer uit. Kun je nooit rendement halen. Wij gaan echt goed met beesten om, en denk je dat het nog leuk is om boer te zijn, als je zo wordt weggezet?"

Ze is het er mee eens dat biologisch boeren het beste voor mens en dier is. Alleen drinkt en eet slechts 2 procent van de consumenten biologische melk en kaas. Hierin noemt Irene de consument 'de echte klootzak', omdat zij de biologische markt zouden kunnen laten groeien door vaker voor biologische producten te kiezen. Hiermee kunnen ze de sector veranderen. Ze besluit met een ander opmerkelijk citaat: "Als de koe kan kiezen, gaat hij wel naar buiten. Als je de koe levenslang binnen zet, geloof ik niet dat hij daar wakker van ligt."

Klik hier om het fragment te beluisteren.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.