Een uitdaging in het verbeteren van de duurzaamheid van de biologische kippen- en varkensproductie is het gebruik van lokaal geproduceerde biologische voeders. De Europese wetgeving hierover wordt aangescherpt en op termijn zullen producenten verplicht worden om over te schakelen naar 100 procent biologische voeder. Elf Europese partners onderzochten daarom samen de mogelijkheden van alternatieve voederstrategieën voor varkens en pluimvee binnen het Core Organic-project ICOPP.
Het eerste onderdeel vanuit project bestond uit in het inzichtelijk maken van de beschikbaarheid van biologische voeders tegenover de voederbehoefte van varkens en pluimvee. In de landen die deelnamen bleek er een zelfvoorziening voor krachtvoer te zijn van 69 procent. Een groot deel van dit krachtvoer wordt echter gevoerd aan herkauwers. Voor ruw eiwit bedroeg het percentage zelfvoorziening 56 procent en de tekorten aan essentiële aminozuren bleken nog groter. Het leek dus redelijk onrealistisch dat de landen, die deelnamen aan het project, hun biologische eiwitbehoefte op korte termijn volledig kunnen invullen met lokale productie.
Onderzoek naar voederwaarde en verteerbaarheid
De andere werkpakketten van het project onderzochten verschillende biologische grondstoffen op hun voederwaarde en verteerbaarheid voor kippen en varkens. Zo werden voor varkens proeven gedaan met onder andere esparcette, erwten, bonen en mosselmeel. Voor pluimvee werden proeven opgezet met onder meer algen, zonnebloempitten, insecten en geplette mosselschelpen. Wat ruwvoeder betreft bleek vroeg geoogste luzerne een hoog gehalte aan methionine te bevatten. Dit kan van belang kan zijn bij de aanvoer van aminozuren bij pluimvee.
Vrije uitloop vult nutritionele behoefte aan
Ook de toegang tot de vrije uitloop kan mogelijkheden bieden om delen van de nutritionele behoefte in te vullen. Er is echter weinig bekend over de aanwezige biomassa in de uitloop, in het bijzonder over de aanwezige bodemorganismen. Zo bleken regenwormen bijvoorbeeld potentieel te hebben om bij te dragen aan de nutritionele behoeften van pluimvee. Bij de meest van de onderzochte uitlopen zou één m² hierdoor een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de dagelijkse behoeften van leghennen aan methionine en lysine. Voor varkens kan luzerne in de uitloop bijdragen aan de energie- en eiwitbehoefte.
Klik hier voor de publicatie 'Verteerbaarheid van biologisch geteelde veevoeder gewassen bij leghennen'.
Bron: CCBT

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Fotoreportage: Bloedhete maar geslaagde BioVelddag
- Oud-landbouwminister Cees Veerman ziet nog altijd toekomst in biologische en duurzame landbouw
- De Smaakspecialist investeert in zeewier en neemt de activiteiten van Seamore over
- Johan Groen naar Geersing Potato Specialist
- "In één oogopslag duidelijk hoe ver de initiatieven zijn gevorderd met natuurinclusieve landbouw"
Top 5 - afgelopen week
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- "Kennelijk treft ook mij als bio-boer automatisch milieublaam"
- Drukbezochte openingsavond bij vernieuwde Ekoplaza Alkmaar
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
- Stikstofnieuws uit Den Haag ontvangen als 'onrealistisch' en 'onmogelijk' maar ook 'pijnlijk' en 'noodzakelijk'
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Is de consument bereid meer te betalen voor zuivel van melkveehouders die de kalfjes bij de koe houden?
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-23 Brede belangstelling voor open dag Exterkate Biologische Varkenshouderij
- 2022-06-16 Iedereen aan de krekels en meelwormen
- 2022-06-14 Biologische boeren met Jersey koeien gezocht
- 2022-06-13 Vlaamse minister op bezoek bij BioVar.be
- 2022-06-13 De Groene Weg viert haar 40-jarig jubileum
- 2022-06-03 Natuurlijk gedrag stimuleren in alternatieve huisvesting bevordert welzijn varkens
- 2022-06-03 Biologische salami en gekookte en gerookte ham gepresenteerd tijdens PLMA
- 2022-05-30 Uitbraak Afrikaanse Varkenspest bij biologisch varkensbedrijf in Baden-Württemberg
- 2022-05-25 Nieuwe webshop heeft biologisch vlees in de kuib
- 2022-05-18 Nieuw handboek geeft maatregelen voor diergezondheid en milieu in de biologische varkenshouderij
- 2022-05-17 Maatschap Boerrigter Bio wint Agroscoopbokaal Biologisch
- 2022-05-16 Eerste Belgische varkens geleverd aan De Groene Weg
- 2022-05-11 Tweede Kamer stemt tegen motie over vleestaks
- 2022-04-29 Zo worden stierkalfjes grootgebracht
- 2022-04-19 De Groene Weg in de prijzen met commercial
- 2022-03-31 Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?
- 2022-03-23 "We kunnen het schaarse graan beter aan mensen geven dan aan dieren in de bio-industrie"
- 2022-03-18 Bio-varkenshouders koude vriescel van -40 graden in
- 2022-03-18 BioForum wil nood aan microslachthuizen in kaart brengen
- 2022-03-17 Boeren met Jersey koeien, kalfjes en stierkalveren wisselen ervaringen uit