
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Onderzoek naar lokaal biologisch voer voor varkens en pluimvee
Het eerste onderdeel vanuit project bestond uit in het inzichtelijk maken van de beschikbaarheid van biologische voeders tegenover de voederbehoefte van varkens en pluimvee. In de landen die deelnamen bleek er een zelfvoorziening voor krachtvoer te zijn van 69 procent. Een groot deel van dit krachtvoer wordt echter gevoerd aan herkauwers. Voor ruw eiwit bedroeg het percentage zelfvoorziening 56 procent en de tekorten aan essentiële aminozuren bleken nog groter. Het leek dus redelijk onrealistisch dat de landen, die deelnamen aan het project, hun biologische eiwitbehoefte op korte termijn volledig kunnen invullen met lokale productie.
Onderzoek naar voederwaarde en verteerbaarheid
De andere werkpakketten van het project onderzochten verschillende biologische grondstoffen op hun voederwaarde en verteerbaarheid voor kippen en varkens. Zo werden voor varkens proeven gedaan met onder andere esparcette, erwten, bonen en mosselmeel. Voor pluimvee werden proeven opgezet met onder meer algen, zonnebloempitten, insecten en geplette mosselschelpen. Wat ruwvoeder betreft bleek vroeg geoogste luzerne een hoog gehalte aan methionine te bevatten. Dit kan van belang kan zijn bij de aanvoer van aminozuren bij pluimvee.
Vrije uitloop vult nutritionele behoefte aan
Ook de toegang tot de vrije uitloop kan mogelijkheden bieden om delen van de nutritionele behoefte in te vullen. Er is echter weinig bekend over de aanwezige biomassa in de uitloop, in het bijzonder over de aanwezige bodemorganismen. Zo bleken regenwormen bijvoorbeeld potentieel te hebben om bij te dragen aan de nutritionele behoeften van pluimvee. Bij de meest van de onderzochte uitlopen zou één m² hierdoor een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de dagelijkse behoeften van leghennen aan methionine en lysine. Voor varkens kan luzerne in de uitloop bijdragen aan de energie- en eiwitbehoefte.
Klik hier voor de publicatie 'Verteerbaarheid van biologisch geteelde veevoeder gewassen bij leghennen'.
Bron: CCBT
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst