Veel meer neonicotinoïden in Vlaams water dan gedacht

Resten van de chemische pesticide 'neonicotinoïde' blijken algemeen verspreid in de Vlaamse waterlopen. En in onrustbarende hoeveelheden. Dat blijkt uit een eerste meetcampagne van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Neonicotinoïden zijn insecticiden op basis van nicotineachtige stoffen. Ze zijn zeer omstreden omdat ze voor massale bijensterfte zorgen en ook een bedreiging vormen voor vogels, vissen en zoogdieren. Zo bleek onlangs uit een rapport van EASAC. Wetenschappers en natuurverenigingen eisen een totaalverbod in Europa.

Tot nu toe was onduidelijk in welke mate deze neonicotinoïden in Vlaanderen gebruikt worden, maar na de eerste meetcampagne van de VMM is daar geen twijfel meer over. De drie onderzochte insecticiden zijn op respectievelijk 90 procent, 44 procent en 26 procent van de meetplaatsen vastgesteld. Voor twee van de drie stoffen zijn toetswaarden overschreden, zelfs in het voorjaar wanneer die producten verboden zijn.Volgens de VMM wijzen de meetgegevens op een significant effect op het ecosysteem.

In bio zijn deze duidelijk schadelijke stoffen niet toegelaten. Een bioboer investeert in een vruchtbare bodem om zijn planten weerbaar te maken en zet vooral in op preventie en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zo maakt een boer gebruik van nuttige insecten om andere plagen te verhelpen. Bio maakt verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen en draagt zo bij aan het in stand houden van de biodiversiteit. Daar horen ook vogels bij.

Klik hier
voor meer informatie.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.