Gloednieuwe koeientuin Hoeve Biesland:

Elke koe 30m2 stalruimte

De koeien van Hoeve Biesland krijgen 30m2 ruimte per koe in een gloednieuwe koeientuin (vrijloopstal van 6000m2). Daarbij komt het dierwelzijn op het hoogst haalbare niveau. Om de mineralen kringloop op deze veehouderij volledig te sluiten worden er riet, ruigte en beheergras ingestrooid. "En daar willen we ook nog varkens tussen zetten. Die wroeten de boel om voor een natuurlijk vercomposteer proces", aldus Jan Duijndam van Hoeve Biesland. De koeien staan sinds dinsdag 12 mei in de nieuwe stal.De nieuwe koeientuin is ingepast in het landschap. Omdat Hoeve Biesland zich in een zwaar verstedelijkt gebied bevindt, was dat een vereiste. Het groene 'afval' uit de omgeving wordt op de boerderij ingestrooid in de stal. Daar is de speciaal aangepaste stroverdeler van Kuhn op berekend. Het hooi uit de polders van Biesland heeft een wisselende kwaliteit aan voedingsstoffen vanwege de uitgestelde maaidatum in verband met weidevogelbeheer en daarom is er voor de Vector voerrobot van Lely Delta Center gekozen. Deze zorgt 24 uur per dag voor een uitgebalanceerd menu en beschikbaarheid van voer. De 150 stuks melkvee worden gemolken met een 2 x 15 zij-aan-zij vol automatisch melksysteem van Gea.


Een stroverdeler. Deze maakt van grove balen beheergras, riet en ruigte; strooisel en strooit dit een paar keer per dag met een dunne laag in.

De grote wens is om met varkens aan de slag te gaan in het nieuwe onderkomen. Die zouden een geheel eigen bijdrage kunnen leveren aan het vercomposteren van het natuurlijke strooisel. Zij wroeten namelijk de bodem continu om, waardoor de lagen gemengd worden (nu machinaal). Het geeft een unieke beleving voor de bezoekers uit de randstad en een toevoeging van een geweldig streekproduct. Het vlees van de koeien wordt al verwerkt in een eigen slagerij en verkocht in eigen Weilandwinkel. En dus zou dit een aanvulling zijn op het bio-dynamische assortiment, dat daarmee weer aantrekkelijker wordt voor de afnemers. Tevens is het de bedoeling om deze varkens in de zomer een deel bos te laten beheren. Goed voor de natuur, verrassend voor de bezoekers en een mooi educatief element. Een voorbehoud om met varkens te werken is echter, dat dit op dit moment nog zo experimenteel is dat hierin nog geen definitieve keuze is gemaakt.


De stal van buitenaf gezien.

Met de bouw van de nieuwe koeientuin wordt de oude stal heringericht. Hoeve Biesland is een erkende zorgboerderij en met groeiende aantal zorgcliënten kan daar een ruimer onderkomen worden gecreëerd. Maar deze kan wellicht ook ruimte bieden voor educatie evenals voor een mogelijk te ontwikkelen eigen zuivellijn. De rol van Hoeve Biesland op sociaal en educatief vlak, de rol in de landbouwtechnische ontwikkelingen, de rol als gebiedsbeheerder én de rol van een boerderij met een enorme belevingswaarde, vragen om ontwikkeling. De nieuwe koeientuin speelt hierin een cruciale rol. Het biedt Hoeve Biesland een unieke kans om verder door te groeien naar een centrale plek in de natuurlijke kringloopeconomie in het regionale buitengebied Buytenhout.Op vrijdag 19 juni is er een open dag speciaal voor collega-boeren en vakgeïnteresseerden. Een groot aantal leveranciers geeft uitleg over hun machines en innovaties. Daarnaast zal ook boer Duijndam zelf een aantal keer zijn verhaal vertellen. De open dag is van 10:00 uur tot 16:00 uur op Hoeve Biesland, Bieslandseweg 1, Delfgauw (ZH).Op zondag 21 juni is er de hele dag een festival 'Ekoplaza on tour bij de boer' dat gratis toegankelijk is voor alle publiek met muziek, workshops en lekker eten.

Voor meer informatie: www.hoevebiesland.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.