Op maandag 18 mei organiseerde de Vegetariërsbond een evenement voor chefs over vegetarisch koken. Het evenement vond plaats bij Tomatoworld in Honselersdijk en had als doel om professionals te helpen om beter vegetarisch te koken. Op de website van de Vegetariërsbond is het volgende verslag gepubliceerd:
Veggie Chefs of the Future klaargestoomd
Zomaar een mooie maandagochtend in het Westland. Het zonnetje straalt boven Tomatoworld in Honselerdijk. En toch is het geen gewone dag, het is de eerste dag van de toekomst met steeds meer en steeds lekkerdere vegetarische variatie op de menukaart van vele restaurants in Nederland. Maandag 18 mei gaat de boeken is als de dag waarop in Nederland het Veggie Chef of the Future Event plaatsvond. Dit evenement werd georganiseerd in samenwerking met GoodBite en het Koksgilde.
Bij aankomst stond de productmarkt al opgesteld, zodat de deelnemende koks direct bij aankomst al konden beginnen met verkennen van wat er zoal in het land der vegetariërs culinair van pas kan komen. Van sojasaus tot seitan en van groenten tot verrassende spreads. Uiteraard ontbraken ook de vleesvervangers niet, zo konden de chefs de heerlijke notenballetjes en smakelijk gevulde filet van sponsor GoodBite proeven.
Foto: Sabine Nobbe.
In een inspirerende inleiding heette Vincent Kagie (Vegetariërsbond) de deelnemers hartelijk welkom. Waarna Henk Schouten (GoodBite) de deelnemers meenam op reis door de geschiedenis van het ontstaan en de ontwikkeling van de vleesvervangers. Na een korte koffiepauze was het de beurt aan Chris Naylor (restuarant Vermeer) en Jim de Jong. Beide heren verzorgde een masterclass en vertelden over hun eigen ervaringen en deelden bijzondere tips.
Rond het middaguur konden de deelnemers zich laven een heerlijke, geheel plantaardige lunch. Hierbij kon een bijzondere tomatensoep – voor de verandering niet rood – natuurlijk niet ontbreken op een locatie als Tomatoworld.
Hierna volgden nog masterclasses over plantaardig koken door van Femke van den Heuvel (VIP Health & Nutrition) en Jonathan Karpathios (Vork & Mes) over waarom hij duurzaam kookt. Beiden lieten ook zien (en natuurlijk proeven) hoe je lekkere vleesloze gerechten maakt.
Uiteraard waren er op deze dag ook workshops over het werken met verschillende producten die bijzonder goed uitkomen in de vegetarische keuken, zoals seitan en de vleesvervangers van GoodBite, verschillende soorten zeewier en peulvruchten. Onder leiding van Femke van de Heuvel gingen de chefs ook praktisch aan de slag in de speciaal opgebouwde keuken.
Na de afsluiting van het programma was er nog ruim gelegenheid om na te praten en te netwerken. Ook dit ging gepaard met culinair vegetarische bitterballen van Chef Thor en een drankje.
Voor meer informatie: www.vegetariers.nl

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Fotoreportage: Jubileumjaar De Groene Passage feestelijk afgetrapt met Zomermarkt
- De Speld steekt de draak met biologisch
- Honderden bezoekers voor BioVelddag
- Skal constateerde in 2021 geen enkele non-conformiteit bij 67% van de gecertificeerde bedrijven
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
- Is de consument bereid meer te betalen voor zuivel van melkveehouders die de kalfjes bij de koe houden?
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-24 UMC Utrecht gaat voor gezonder voedingsaanbod
- 2022-06-21 Australische pubs overwegen om sla als bijgerecht optioneel te maken om verspilling tegen te gaan
- 2022-06-17 Eerste biologische bedrijfsrestaurant in Hamburg geopend
- 2022-06-17 Zwitserse samenwerking brengt biologische voeding in crèche, school en kantine
- 2022-06-10 Exki breidt cateringservice uit naar Antwerpen
- 2022-06-07 "Wij kennen alle boeren waar we inkopen"
- 2022-06-02 Ruim vijf miljoen maaltijden gered van verspilling in 2021
- 2022-06-02 CO2-Impact Tool moet assortiment in bedrijfsrestaurants verduurzamen
- 2022-06-01 Een Tweede Michelinster voor De Nieuwe Winkel
- 2022-05-24 Telers en chefs ontmoeten elkaar op de Rungis Food Fair
- 2022-05-23 Royal Spelt opent eigen bitterballen- en krokettenfabriek
- 2022-05-20 De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
- 2022-05-18 Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis
- 2022-05-11 "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- 2022-05-10 Anne&Max opent 25e vestiging
- 2022-05-10 5 nominaties voor Beste Biologische Restaurant