Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inspiratie opdoen over Community Supported Agriculture

Community Supported Agriculture – een vorm van landbouw waarbij de klanten lid zijn van de boerderij en het teeltrisico mee dragen – groeit in Nederland en Vlaanderen. Jaarlijks komen de veelal jonge boeren en tuinders bij elkaar om onderling ervaringen uit te wisselen op de CSA Conferentie. Zo ook op 13 en 14 december jongstleden in Gent. Het verslag van de conferentie is nu beschikbaar via www.landco.nl bij 'publicaties'. Nieuwe en bestaande CSA-concepten kunnen
inspiratie opdoen met het verslag van de conferentie.

De nevel en de vrieskou geven een mooi, verstild landschap op een vroege zondagochtend in december. Aan de rand van Sint-Amandsberg – op de grens tussen de huizen en het platteland- ligt Het Wijveld. Op deze zelfpluktuin zijn enkele klanten, of eigenlijk leden, al rustig bezig hun groenten te oogsten. Want het Wijveld van tuinders Michiel van Poucke en Marie Stevens is ook van de leden: het is een Community Supported Agriculture bedrijf. Leden betalen hun groenten vooruit en delen in het oogstrisico met de tuinders. De ruim 100 vooral jonge boeren, tuinders en betrokken burgers die deelnemen aan de conferentie over deze bijzondere vorm van landbouw lopen enthousiast over de tuin, ruiken en woelen in de mulchhoop waar de wintergroenten in een ton bewaard worden en voelen aan de machines langs het veld.

Tuinder Michiel van Poucke vertelt over de teelt en samenwerking met zijn 350 leden. Hoe weten de leden wat ze moeten oogsten? "In het seizoen krijgen de klanten op vrijdag een mailtje met de nieuwe dingen die te oogsten zijn. Alle teeltbedden zijn genummerd en in de mail is aangegeven waar een groente staat." Ook met vlaggetjes in verschillende kleuren naast de teeltbedden wordt aangegeven wat te oogsten is. "Een groene vlag is: oogsten mag."


Michiel van Poucke, tuinder op 't Wijveld bij Gent, vertelt over zijn CSA Zelfoogsttuin aan belangstellende deelnemers van de CSA Conferentie 2014.

De excursie naar het Wijveld en kasteeltbedrijf Rawijs is een welkome afwisseling op het programma van de CSA conferentie. Op zaterdag 13 december 2014 zaten de deelnemers aan de CSA conferentie namelijk de hele dag binnen. Maar ook daar, in Eetcafe 't Toreke in Gent, wisselden ze enthousiast ervaringen uit. Ze deelden met elkaar hun teeltplanning, hun ervaringen met samenwerking of fondsenwerving, met ledenwerving en communicatie, netwerken en de essentie van CSA. Onderzoeker Dave Buchan vertelt gedetailleerd over de bodem en het bodemleven.

CSA Conferentie: groei aantal bedrijven met jonge boeren

De CSA conferentie als jaarlijkse ontmoeting zet jonge boeren en tuinders aan om te starten met steun van klanten: in Vlaanderen de laatste 7 jaar zo'n 25 bedrijven, in Nederland nu ook zo'n 20. Met onderlinge tuinders-netwerken, bijvoorbeeld via www.csa-netwerk.be. In december 2015 verwachten we de vervolgconferentie in Haarlem. Kijk voor het verslag van de CSA Conferentie op www.landco.nl of op www.csa-netwerk.be.

De CSA conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding en door de inzet van de tuinders van het CSA Netwerk.be.
Publicatiedatum: