"Hoge voedingswaarde doordat de tarwe zo vroeg geoogst wordt"

GreenAge introduceert biologische freekeh in Nederland

Tholen - GreenAge introduceert de eerste biologische freekeh van Nederland. De freekeh is verkrijgbaar bij Natudis. GreenAge heeft het product zelf ontwikkeld. Freekeh is groene, jonge tarwe, die onrijp geoogst is en vervolgens letterlijk en met kaf en al in brand is gestoken. Daarna zijn de aren gepeld door ze tegen elkaar aan te wrijven. Dan blijven knapperige, groenbruine korrels over, met een volle en licht geroosterde, nootachtige smaak. "In verschillende winkels is freekeh al wel te vinden, maar nog niet in een biologische variant. Daarom zijn we hier zelf mee aan de slag gegaan", vertelt Sascha de Lint.

Sascha geeft aan dat GreenAge de freekeh tegen een normale en eerlijk opgebouwde prijs aan kan bieden, omdat ze het hele proces zelf in handen hebben. "We werken samen met een Amerikaanse boer. Deze boer is gevestigd in Oakland. Hij heeft voor ons gezaaid en zijn harde tarwe precies geoogst toen het sappig, jong en groen was. Vervolgens heeft hij deze tarwe volgens de traditionele methode in brand gestoken, gepeld en schoongemaakt."Voedingswaarde

Volgens Sascha beschikt freekeh over unieke eigenschappen. "Doordat de tarwe jong en groen geoogst wordt, is de voedingswaarde wezenlijk anders en aanzienlijk hoogwaardiger dan die van rijpe tarwe. Omdat freekeh nog niet voorkomt in voedingswaardetabellen hebben we zelf de voedingswaarden uitgebreid laten analyseren, door een daarvoor geaccrediteerd laboratorium. De bijzondere voedingswaarde van freekeh ontstaat doordat de groene tarwe zo jong is wanneer het geoogst wordt. Daardoor is de samenstelling van de graankorrel niet te vergelijken met die van een rijpe korrel." Uit het onderzoek in opdracht van GreenAge blijkt dat freekeh in vergelijking met zilvervliesrijst 4 keer meer vezels, 4 keer meer vitamine B2, 5 keer meer calcium, 4 keer meer ijzer, 3 keer meer kalium en evenveel vitamine B1 en magnesium bevat. Freekeh bevat ook vitamine A, E en koper en is rijk aan zink. Daarnaast is het eiwitgehalte van freekeh maar liefst 1,5 keer hoger dan dat van quinoa en heeft freekeh een lage glycemische index (43) – wat zorgt voor langdurige energie.Toepassingsmogelijkheden

Er is zowel gebroken als hele freekeh verkrijgbaar. De freekeh kan men eenvoudig bereiden met kokend water. Beide varianten bieden een scala aan toepassingsmogelijkheden. Sascha: "Je kunt de freekeh gebruiken zoals je bulgur, couscous en andere granen gebruikt: als basis voor salades of als risotto bij onder meer stoofschotels. Of strooi een handje door de soep of gebruik afgekoelde freekeh als ontbijt samen met vers fruit en yoghurt. En wat te denken van in melk gegaarde freekeh met een lepeltje honing en een snufje kaneel als warme pap? De freekeh is zelfs geschikt om deeg van te maken. Bak hiermee bijvoorbeeld zelf hartige hapjes of burgers mee."

In diverse landen, waaronder Amerika, hebben ze de freekeh volgens Sascha al een tijdje herontdekt. "Ook zijn diverse internationale chefs dol op freekeh. Zo noemt Jamie Oliver freekeh zelfs zijn favoriete, nieuwe oude superfood."

Voor meer informatie:

Sascha de Lint
GreenAge
Jan van Galenstraat 4 (Pier R1)
1051 KM Amsterdam
088 6366636
sascha@greenage.nl
www.greenage.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.