Sascha geeft aan dat GreenAge de freekeh tegen een normale en eerlijk opgebouwde prijs aan kan bieden, omdat ze het hele proces zelf in handen hebben. "We werken samen met een Amerikaanse boer. Deze boer is gevestigd in Oakland. Hij heeft voor ons gezaaid en zijn harde tarwe precies geoogst toen het sappig, jong en groen was. Vervolgens heeft hij deze tarwe volgens de traditionele methode in brand gestoken, gepeld en schoongemaakt."
Voedingswaarde
Volgens Sascha beschikt freekeh over unieke eigenschappen. "Doordat de tarwe jong en groen geoogst wordt, is de voedingswaarde wezenlijk anders en aanzienlijk hoogwaardiger dan die van rijpe tarwe. Omdat freekeh nog niet voorkomt in voedingswaardetabellen hebben we zelf de voedingswaarden uitgebreid laten analyseren, door een daarvoor geaccrediteerd laboratorium. De bijzondere voedingswaarde van freekeh ontstaat doordat de groene tarwe zo jong is wanneer het geoogst wordt. Daardoor is de samenstelling van de graankorrel niet te vergelijken met die van een rijpe korrel." Uit het onderzoek in opdracht van GreenAge blijkt dat freekeh in vergelijking met zilvervliesrijst 4 keer meer vezels, 4 keer meer vitamine B2, 5 keer meer calcium, 4 keer meer ijzer, 3 keer meer kalium en evenveel vitamine B1 en magnesium bevat. Freekeh bevat ook vitamine A, E en koper en is rijk aan zink. Daarnaast is het eiwitgehalte van freekeh maar liefst 1,5 keer hoger dan dat van quinoa en heeft freekeh een lage glycemische index (43) – wat zorgt voor langdurige energie.Toepassingsmogelijkheden
Er is zowel gebroken als hele freekeh verkrijgbaar. De freekeh kan men eenvoudig bereiden met kokend water. Beide varianten bieden een scala aan toepassingsmogelijkheden. Sascha: "Je kunt de freekeh gebruiken zoals je bulgur, couscous en andere granen gebruikt: als basis voor salades of als risotto bij onder meer stoofschotels. Of strooi een handje door de soep of gebruik afgekoelde freekeh als ontbijt samen met vers fruit en yoghurt. En wat te denken van in melk gegaarde freekeh met een lepeltje honing en een snufje kaneel als warme pap? De freekeh is zelfs geschikt om deeg van te maken. Bak hiermee bijvoorbeeld zelf hartige hapjes of burgers mee."In diverse landen, waaronder Amerika, hebben ze de freekeh volgens Sascha al een tijdje herontdekt. "Ook zijn diverse internationale chefs dol op freekeh. Zo noemt Jamie Oliver freekeh zelfs zijn favoriete, nieuwe oude superfood."
Voor meer informatie:
Sascha de Lint
GreenAge
Jan van Galenstraat 4 (Pier R1)
1051 KM Amsterdam
088 6366636
[email protected]
www.greenage.nl