Juryprijs Mooiste kippenuitloop 2015 overhandigd

Op 12 mei om 14:00 uur heeft biologisch pluimveebedrijf de Zandschulp uit Overberg (Utrecht) de oorkonde voor de mooiste kippenuitloop 2015 ontvangen. De juryprijs werd overhandigd door jurylid Roland Bronneberg, pluimveedierenarts, aan de eigenaar van de Zandschulp, Wim Thomassen en zijn gezin. Ze hebben een mooie oorkonde gekregen en er wordt een film gemaakt over hun bedrijf en de uitloop.


De familie Thomassen met de oorkonde.

Juryprijs

De vakjury, bestaande uit pluimveedierenarts Roland Bronneberg, Marijke de Jong van de Dierenbescherming en Ruud Zanders, lector Gezonde Pluimveehouderij aan de Hogeschool CAH Vilentum in Dronten roemden De Zandschulp met 15.000 legkippen vanwege het hoge aantal kippen (70%) dat tegelijk buiten gezien wordt. De uitloop is ingericht met een boomgaard voor de productie van appelsap. Ook staan er wilgen voor de productie van hout dat gebruikt wordt als brandstof in de houtkachel elders op het eigen bedrijf. De jury vond de variatie in de inrichting, het verzorgde aanzien en vooral ook het innovatieve dubbelgebruik van de uitloop de eerste prijs waard.Buitenleven

Het aanplanten van begroeiing in kippenuitlopen is niet voor niks. Kippen zijn namelijk bosvogels. Dat betekent dat ze zich onveilig voelen in een weids grasveld of op een kale zandvlakte. Daar kunnen ze namelijk niet verschuilen voor vossen of roofvogels. Gelukkig zijn er steeds meer boeren die hun kippenuitloop beplanten met bijvoorbeeld bomen, struiken of hoog gras. Dat is fijn voor de kip én bovendien ziet het er prachtig uit in het landschap. Monique Bestman, projectleider Louis Bolk Instituut: "Ook blijkt dat naarmate een groter deel van de uitloop beplant is met bomen, er minder watervogels in de uitloop komen. Watervogels kunnen vogelgriepvirus bij zich dragen, dus met beplanting is er minder contact tussen kippen en watervogels."Publieksprijs

Naast de vakjuryprijs is er ook een publieksprijs uitgeloofd. Het publiek koos voor Kees Sijbenga uit Hooghalen, een pluimveehouder uit Drenthe met 4250 biologische legkippen. Zijn uitloop heeft veel verschillende bomen en struiken, die het jaar door groen blijven, zoals sparren, hulst en buxus. Deze geven de kippen in de herfst- en winterperiode ook beschutting. Door in de winkel te kiezen voor vrije uitloop- of biologische eieren kunnen consumenten deze ontwikkeling stimuleren en wordt dit mooie landschap alleen maar groter.


Bomen voor buitenkippen

Het Louis Bolk Instituut en Bionext hebben de verkiezing 'Mooiste kippenuitloop' georganiseerd als onderdeel van het project 'Bomen voor buitenkippen'. Vanuit Bomen voor Buitenkippen is er de afgelopen drie jaar geëxperimenteerd met de aanplant van olifantsgras, fruitbomen en wilgen in de kippenuitloop en zijn er metingen gedaan om te kijken of de beplanting goed groeit in combinatie met de kippen. Verder is gekeken of de kippen daadwerkelijk meer naar buiten gaan, hoeveel werk het is voor de pluimveehouder en wat de invloed is op de aanwezigheid van wilde vogels die vogelgriep kunnen overbrengen. De resultaten van dit onderzoek worden verwerkt in een praktische brochure voor pluimveehouders met een uitloop, vanaf juli 2015 beschikbaar via www.louisbolk.nl. Publicatienummer 2015-020 LbD.

Voor meer informatie over de Zandschulp: mts.thomassen@solcon.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.