Oproep Copa Cogeca, EFFAT en IFOAM EU:

"Toekomst van biologische landbouw moet veilig worden gesteld"

De organisaties Copa-Cogea, EFFAT en IFOAM EU hebben er in een brief aan de ministers van Landbouw van de EU op aangedrongen om de Europese biologische sector te beschermen door de maatregelen die de ontwikkeling ervan kunnen bedreigen, niet door te voeren. Dit ter gelegenheid van de vergadering van het 'EU Special Committee on Agriculture' dat op 4 mei gehouden werd en de aanstaande vergadering van de EU-ministers.

Als vertegenwoordigers van de 23 miljoen boeren en hun families, waaronder meer dan 250.000 biologische boeren en 2,6 miljoen werknemers in de EU, vroegen ze de ministers om de procedures voor verontreiniging door pesticiden te harmoniseren, in plaats van de invoering van een 'decertificeringdrempel'. Ook vroegen ze om risicogebaseerde controles te combineren met de jaarlijkse controles."Biologische boeren moeten beloon worden voor hun diensten aan de samenleving en het milieu, niet gestraft worden voor pesticiden die zij niet ingevoerd hebben in het systeem", zegt IFOAM EU-directeur Marco Schlüter. "Het decertificeringsvoorstel kan een gevaar zijn voor biologische landbouwers die de financiële risicio's die het met zich meebrengt, niet kunnen opvangen. Naar onze mening zou dit de vreedzame coëxistentie van biologische en ganbare boeren op het platteland bedreigen. Zolang er op Europees niveau geen geharmoniseerde regels zijn over de faciliteiten, methoden en onderzoeksparameters die gebruikt worden door de Europese laboratoria, zal de uivoering van dergelijke decertificeringen in de praktijk niet eens haalbaar zijn."

Pekka Pesonen, secretaris-generaal van de Copa-Cogeca: "De nieuwe EU-verordening moet de ontwikkeling van de biologische landbouwsector ondersteunen, zodat 250.000 boeren een boterham kunnen blijven verdienen met hun activiteiten. De eis om jaarlijkse controles uit te voeren bij bio-boeren moet worden gehandhaafd, want het is een basis voor vertrouwen van de consument in de biologische landbouw en gunstig voor de boeren in relatie tot de consument. In het kader van de snelle veranderingen in de EU-verordening, kunnen controle-instanties biologische boeren ook begeleiden die het risico lopen niet te kunnen voldoen aan de wettelijke eisen."

Arnd Spahn, secretaris van de landbouwsector van EFFAT: "Biologische productie is één van de weinige groeiende sectoren in de voedselproductie en is een arbeidsintensieve productie systeem dat miljoenen waardevolle werkplekken biedt in heel Europa. We roepen daarom de Commissie en de lidstaten op om de ontwikkeling van biologische voeding en landbouw in Europa te ondersteunen, niet om het in gevaar te brengen door middel van onrealistische voorstellen."

Copa Cogeca, EFFAT en IFOAM EUdoen een beroep op de ministers om te handelen in het belang van miljoenen boeren en arbeiders door ervoor te zorgen dat het politieke en juridische kader gunstig is voor de Europese biologische landbouw en de ontwikkeling ervan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.