De vis die het fileerlokaal gaat gebruiken voor haar producten zijn afkomstig van vis van Jan en Barbara zelf of van collega Goede Vissers. De visserijen die Jan en Barbara bedrijven zijn gecertificeerd met het streekkeurmerk Waddengoud. De Waddengoud visserijstandaard hebben maatschappelijke acceptatie van natuurorganisaties als de Waddenvereniging. "Het gaat dus om ecologisch verantwoord gevangen vis. Dat ze nu ook restanten gaan gebruiken als vissenkoppen en minder populaire, maar in overvloedig aanwezige vis zoals strandkrab om vissoep van te maken is een extra milieuvriendelijke kwaliteit die het bezit. Aangevuld met biologische, regionale ingrediënten ontstaan bijzondere nieuwe producten. Zo'n product vrij van voedselverspilling en een duidelijk verhaal willen we onze klanten graag aanbieden, mocht het zover komen", aldus Allard ten Dam, directeur van De Nieuwe Band.
"In eerste instantie is het oog gevallen op de vissoep, maar misschien zijn er nog wel andere producten die op den duur voor ons interessant zijn. Dit maakt het waard om het fileerlokaal een financieel steuntje in de rug te geven. We roepen een ieder op ons voorbeeld te volgen. Het initiatief van Jan en Barbara is het waard."
Fileerlokaal 't Ailand
Kustvissers Jan en Barbara zijn nu nog druk bezig met het realiseren van het fileerlokaal. De ruimte naast het proeflokaal is inmiddels verbouwd, mede dankzij De Nieuwe Band. Nu zoeken ze nog naar voldoende financiële middelen om ook de inrichting die moet voldoen aan strenge hygiëne-eisen te voltooien. Hiervoor hebben ze een crowdfundingcampagne lopen waarbij ze diverse visproducten, fileerworkshops en wadvistochten in de voorverkoop aanbieden. Met die inkomsten proberen ze de inrichting af te ronden, mits ze genoeg ophalen. Ze hebben nu ruim 27.000 euro opgehaald, maar komen nog 13.000 euro tekort en er is nog slechts een kleine twee weken te gaan. "Iedereen kan ons helpen door op www.crowdaboutnow.nl/tailand onze producten alvast te bestellen", vertelt Barbara Rodenburg.In het fileerlokaal gaan ze naast vissoep diverse vis, schaal- en schelpdieren verwerken en houden ze workshops verse vis fileren en keuren, vissoepen en -sauzen maken en zelf visroken. Het wordt tevens de basis voor prachtige één- of meerdaagse Wadvistochten. "We hebben ook veel bijvangst van zeesla en -wier. Om helemaal niets te verspillen gaan we ook hiervan mooie producten maken."