Rondetafelgesprek met minister Schauvliege

BioForum pleit voor verzoening tussen landbouw en natuur

Dinsdag 28 april trokken ABS en Boerenbond voor een rondetafelgesprek naar Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege. Ook BioForum was uitgenodigd en kreeg ruimte om zijn visie te geven.

Aanleiding van de ontmoeting waren de boerenacties die de afgelopen weken meermaals het nieuws haalden. Daarmee uitten de leden van Boerenbond en ABS hun ongenoegen over de vele nieuwe milieuregels waaraan de landbouw moet beantwoorden, zoals de Instandhoudingsdoelstellingen (IHD), de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), de maatregelen tegen erosie, de implementatie van het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en het aangekondigde nieuwe Mestactieplan (MAP V).

Landbouw en natuur

BioForum deelt de frustraties van de boeren. Het landbouwinkomen staat steeds meer onder druk. Boeren worden geconfronteerd met steeds meer overheidsregels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn en die vooral veel administratie met zich meebrengen.

Tijdens de discussie over IHD/PAS pleitte BioForum ervoor om natuur en landbouw met elkaar te verbinden in plaats van ze als twee aparte dingen te zien. Naast het verhuizen van bedrijven en technologische oplossingen is het ook mogelijk om per bedrijf te onderzoeken hoe je de bedrijfsvoering zo kan aanpassen dat ze natuur en landbouw verbindt. Volgens BioForum moeten we proberen wegen te zoeken om samen met de boeren de natuur- en milieudoelstellingen te realiseren, in plaats van het boeren onmogelijk te maken. Natuur hoeft geen bedreiging te zijn, beschouw het eerder als een kans. Dat vraagt om een omslag in het denken, maar uiteindelijk wint iedereen erbij.

Daarvoor is er wel nood aan meer onderzoek. BioForum roept ILVO en INBO op om landbouwbedrijfsmodellen te ontwikkelen die natuurdoelen kunnen realiseren, geïntegreerd in een bedrijfseconomische aanpak. Dit gebeurt best in samenwerking met VLM, zodat zij die kennis meteen kunnen meenemen in de individuele begeleiding voor bedrijven met een rode en oranje brief. BioForum is het eens met de andere landbouworganisaties dat boeren begeleiding nodig hebben in plaats van sanctionering.

GLB en MAP 5

Ook BioForum heeft vastgesteld dat heel wat bio-boeren zich in de haren hebben gekrabd bij het indienen van de Verzamelaanvraag. Het nieuwe GLB en de problematiek van de dubbelfinanciering leidt tot kafkaïaanse toestanden, waardoor bioboeren bepaalde financiering soms mislopen. Als het GLB aangepast wordt, dan moet de overheid erover waken dat bio-boeren daar niet nog een grotere financiële kater aan overhouden.

BioForum maakte verder van de gelegenheid gebruik om nogmaals te wijzen op het zwaard van Damocles dat MAP V dreigt te worden voor de bio-sector. De nieuwe fosfaatnormen zullen het voor heel wat bedrijven zo goed als onmogelijk maken om nog te werken met organische meststoffen, zoals onder meer bioboeren dat doen. Dat is onlogisch, want het is net dankzij die organische meststoffen dat er meer koolstof in de bodem kan worden gebracht, waardoor je erosie, een ander heikel milieuprobleem, kan voorkomen. BioForum pleit dan ook voor een meer geïntegreerd beleid.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.