Onderzoek: te weinig jodium in biologische melk

Bio-melk wel/niet goed voor ontwikkeling hersenen baby’s

Eerder deze week publiceerde de Britse krant The Guardian een artikel over een onderzoek naar de effecten van biologische melk op het brein van ongeboren baby’s. Volgens het onderzoek zouden zwangere vrouwen de hersenontwikkeling van de foetus op het spel zetten door over te stappen op gebruikt van biologische of houdbare melk. Een onderzoek dat veel stof doet opwaaien.


Biologische melk zou te weinig jodium bevatten, wat negatieve gevolgen heeft voor de hersenontwikkeling van een foetus.

Het onderzoek werd gedaan door wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Reading. Zij concludeerden dat in biologische en houdbare melk minder jodium zit, een stof die essentieel is voor de ontwikkeling van de hersenen. "Mensen kopen steeds vaker biologische en houdbare melk vanwege de gezondheidsaspecten of uit gemak. Ons onderzoek toont dat deze trend grote gevolgen heeft voor de volksgezondheid", aldus Professor Ian Givens tegen de Britse krant. Oorzaak voor de lagere jodiumwaarden in biologische melk zou liggen in de voeding van de koeien. Biologische koeien krijgen minder krachtvoer als het vee uit de conventionele melkveehouderij.

Na publicatie van het artikel stroomden reacties binnen op de redactie van de krant. Nicholas Saphir, de voorzitter van de Organic Milk Suppliers' Co-Operative, reageerde met de resultaten uit een ander onderzoek van begin dit jaar. Daarin wordt geconcludeerd dat er geen verschil is in jodiumniveaus in de melk. "Wel zijn er wetenschappelijk bewezen gezondheid- en milieuvoordelen van biologische melk", aldus Nicholas.

Volgens Judith Bryans van Dairy UK houdt het onderzoek geen rekening met veranderingen in de melkveehouderij. De hoeveelheid jodium in de melk is ook afhankelijk van het seizoen en biologische melkveehouders zijn eind 2014 jodium gaan toevoegen aan het dieet van de koeien.

Lees hier meer over het onderzoek dat de lagere jodiumwaardes in biologische melk beschrijft.
Lees hier meer reacties op het onderzoek.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven