De essentie van de innovatie: 100% plantaardig stremsel
Om je in een vrij verzadigde kaasmarkt als nieuwkomer en kleine marktspeler met geitenkaas te onderscheiden, moet je met krachtige troeven voor de dag komen. Het unieke van Karditsel is, dat in plaats van dierlijk of microbieel stremsel er gewerkt wordt met een duurzaam en diervriendelijk alternatief: 100% plantaardig stremsel.Diervriendelijk en duurzaam
Traditioneel stremsel, een complex van spijsverteringsenzymen dat aanwezig is in de maag van ieder zoogdier, bevat enzymen die zorgen voor het samenklonteren (coaguleren) van melkeiwitten waardoor vaste stoffen (wrongel) en vloeistoffen (wei) van elkaar gescheiden worden. Dierlijk stremsel haalt men uit de lebmaag van 'nuchtere' kalveren of geiten- en schapenlammeren. Om dieren te ontzien ontwikkelde men ondertussen via genetische modificatie een alternatief: microbieel stremsel. Het slachten van jonge dieren om kaas te produceren stoot een steeds grotere groep consumenten tegen de borst. Zij verkiezen daarom kaas die gemaakt is met zogenaamd vegetarisch stremsel. Een misleidende term aangezien dit in de praktijk neerkomt op het gebruik van microbieel stremsel, genetisch gemodificeerde micro-organismen.De rol van de kardoenplant
Het 100% plantaardige stremsel betrekt Karditsel uit de kardoenplant (Cynara cardunculus), een distel verwant aan de artisjok die op het Iberisch schiereiland in het wild groeit en vooral in Portugal van oudsher gebruikt wordt om schapenkaas te maken. Queijo Serra da Estrela is één van de bekendste Portugese kardoenkazen. Karditsel kon onder testomstandigheden en dankzij de nodige R&D, al meermaals een smaakvolle geitenkaas produceren op basis van kardoen. Kardoen kent nog vele andere toepassingen en heeft een lange en rijke geschiedenis. Een vergeten groente die aan een comeback bezig is. Ook de horeca (her)ontdekt de culinaire mogelijkheden ervan. In onze contreien werd de plant vroeger aangeplant voor de oogst van de dikke witgemaakte bladstelen.Eerbied voor Portugese traditie
De kardoenbloemen haalt Karditsel bewust uit Portugal waar hij als doorlevende plant in het wild groeit. In achtergestelde economische regio's wordt hij vooral door vrouwen geoogst wat hen een welgekomen inkomen oplevert. Karditsel wil die traditionele Portugese cultuur en tewerkstelling graag ondersteunen.Karditsel
Karditsel, eind november 2014 opgericht door twee bio-boeren en twee kaasmakers, is sedert maart actief als kaasmakerij met de officiële erkenning van hoeveproducent. Biologische geitenmelk van 't Goerenhof in Lummen wordt op de boerderij rauwmelks verwerkt tot biologische geitenkaas. Meer informatie overhet ontstaan, de Karditselproducten en de verkooppunten, kan u vinden op de website www.karditsel.be.