Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erkenning voor nieuwe en vernieuwende bio-geitenkazen

Kaasmakerij Karditsel wint innovatie-award 2015

Eén van de veertien kandidaten die meedongen voor de Innovatie-Award voor de Land-en Tuinbouw van de Provincie Limburg 2015 was kaasmakerij Karditsel. Toen de vijf laureaten werden bekendgemaakt op het Provinciehuis kwam Kardistel als eerste laureaat uit de bus. Als startend bedrijf zijn de financiële injectie van 5.000 euro en de publieke aandacht een welkome aanmoediging en een bewijs van de unieke en vernieuwende aanpak.

De essentie van de innovatie: 100% plantaardig stremsel

Om je in een vrij verzadigde kaasmarkt als nieuwkomer en kleine marktspeler met geitenkaas te onderscheiden, moet je met krachtige troeven voor de dag komen. Het unieke van Karditsel is, dat in plaats van dierlijk of microbieel stremsel er gewerkt wordt met een duurzaam en diervriendelijk alternatief: 100% plantaardig stremsel.

Diervriendelijk en duurzaam

Traditioneel stremsel, een complex van spijsverteringsenzymen dat aanwezig is in de maag van ieder zoogdier, bevat enzymen die zorgen voor het samenklonteren (coaguleren) van melkeiwitten waardoor vaste stoffen (wrongel) en vloeistoffen (wei) van elkaar gescheiden worden. Dierlijk stremsel haalt men uit de lebmaag van 'nuchtere' kalveren of geiten- en schapenlammeren. Om dieren te ontzien ontwikkelde men ondertussen via genetische modificatie een alternatief: microbieel stremsel. Het slachten van jonge dieren om kaas te produceren stoot een steeds grotere groep consumenten tegen de borst. Zij verkiezen daarom kaas die gemaakt is met zogenaamd vegetarisch stremsel. Een misleidende term aangezien dit in de praktijk neerkomt op het gebruik van microbieel stremsel, genetisch gemodificeerde micro-organismen.

De rol van de kardoenplant

Het 100% plantaardige stremsel betrekt Karditsel uit de kardoenplant (Cynara cardunculus), een distel verwant aan de artisjok die op het Iberisch schiereiland in het wild groeit en vooral in Portugal van oudsher gebruikt wordt om schapenkaas te maken. Queijo Serra da Estrela is één van de bekendste Portugese kardoenkazen. Karditsel kon onder testomstandigheden en dankzij de nodige R&D, al meermaals een smaakvolle geitenkaas produceren op basis van kardoen. Kardoen kent nog vele andere toepassingen en heeft een lange en rijke geschiedenis. Een vergeten groente die aan een comeback bezig is. Ook de horeca (her)ontdekt de culinaire mogelijkheden ervan. In onze contreien werd de plant vroeger aangeplant voor de oogst van de dikke witgemaakte bladstelen.

Eerbied voor Portugese traditie

De kardoenbloemen haalt Karditsel bewust uit Portugal waar hij als doorlevende plant in het wild groeit. In achtergestelde economische regio's wordt hij vooral door vrouwen geoogst wat hen een welgekomen inkomen oplevert. Karditsel wil die traditionele Portugese cultuur en tewerkstelling graag ondersteunen.

Karditsel

Karditsel, eind november 2014 opgericht door twee bio-boeren en twee kaasmakers, is sedert maart actief als kaasmakerij met de officiële erkenning van hoeveproducent. Biologische geitenmelk van 't Goerenhof in Lummen wordt op de boerderij rauwmelks verwerkt tot biologische geitenkaas. Meer informatie over
het ontstaan, de Karditselproducten en de verkooppunten, kan u vinden op de website www.karditsel.be.
Publicatiedatum: