Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Project 'Biologische groenten- en fruitinterventie bij kinderen'

Kinderen leren méér groenten en fruit te eten, en daarmee op jonge leeftijd starten. Dat is het doel van het tweejarige project 'biologische groenten en fruitinterventie bij kinderen', dat het Louis Bolk Instituut eind 2014 op kinderdagverblijven is gestart. Wat de kinderen aangeboden krijgen aan biologische groenten en fruit, de uiteindelijke consumptie én de effecten op de kinderen worden nauwkeurig bijgehouden.

Nederlandse burgers eten te weinig groenten en fruit

Onvoldoende consumptie van groenten en fruit leidt tot gezondheidsrisico's. Uit eerder onderzoek is gebleken dat praktisch alle leeftijdsgroepen stelselmatig per dag te weinig groenten en fruit consumeren. Vanuit de wetenschap is bekend dat smaakvoorkeuren zich vooral op jonge leeftijd ontwikkelen. Daarom is dit project bij kinderdagverblijven gestart, in de regio's Amsterdam en Rotterdam. Kinderen moeten een nieuwe smaak vaak 8 tot 10 keer proeven voordat ze die accepteren. De omgeving van een crèche is een geschikte leeromgeving voor het aanbieden van meer groenten en fruit. Daarnaast leidt jong aangeleerd gezond eetgedrag op latere leeftijd tot een gezondere levensstijl en een lager risico op welvaartsziekten zoals diabetes.



Opzet van het project

Door middel van een literatuurstudie en focusgroepen met leidsters zijn de meest geschikte voedingsinterventies voor kinderen ontwikkeld (fase 1). Het doel is het aanbieden van een grotere, en gevarieerdere hoeveelheid groente en fruit, waarbij de nadruk ligt op biologische producten. Op dit moment (fase 2) worden deze interventies geïmplementeerd en wordt duidelijk hoe ze bijdragen aan een hogere inname van groenten en fruit. De uiteindelijke consumptie van groenten en fruit en de effecten op de kinderen worden nauwkeurig bijgehouden. Daarnaast worden de ervaringen van ouders en leidsters meegenomen in de evaluatie.

Project 'Biologische groenten-fruit interventie bij kinderen'

Het project is onderdeel van het samenwerkingsverband 'Meer groenten en fruit voor iedereen', en wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken. Partners zijn onder meer Greenport en BD-Totaal en Odin/Estafette. In een later stadium zullen ook zorginstellingen aan dit traject deelnemen. De resultaten van dit onderzoek worden in het voorjaar 2016 gepubliceerd. Lucy van de Vijver van het Louis Bolk Instituut is projectleider.

Voor meer informatie: Lucy van de Vijver, Louis Bolk Instituut
Publicatiedatum: