Melkrobot Schuttershof 'achtervolgt' koeien

Biologische boer Herbert Groenevelt ontwikkelde een innovatieve mobiele melkrobot. Hierdoor kunnen zijn melkkoeien door de uitgestrekte uiterwaarden bij de Maas grazen. Hij is genomineerd voor de Triodos Hart-Hoofdprijs 2015.

Wat is bijzonder aan Biologische Boerderij Schuttershof?
"Wij hebben een mobiele melkrobot ontwikkeld. Dit betekent dat we de koeien niet op de boerderij maar op 1 kilometer afstand in de uiterwaarden melken. Daar blijven onze koeien heel de zomer."

Welke invloed heeft de Schuttershof op de omgeving?
"Het mobiel melken op de uiterwaarden is, in mijn visie, een heel goed natuurbeheerssysteem. Mijn koeien zorgen voor de uiterwaarden en voor mij is het economisch rendabel omdat ik de uiterwaarden voor Staatsbosbeheer verzorg. Mijn mobiele melkrobot is een voorbeeld voor andere boeren. Ik heb gemerkt dat het vertrouwen in dit merk robot gegroeid. Dit komt omdat de robot mobiel is. Maar toch is de stap groot voor boeren om koeien in de natuur te houden. Dat is logisch, boeren zijn al generaties lang bezig met ruilverkaveling en met het bouwen van stallen. Die gaan niet zomaar heel het roer omgooien. En dat geeft ook onnodige risico's. Ik begrijp dat veel boeren die risico's niet aangaan, maar het is wel jammer. De mobiele robot geeft kansen om op een andere en duurzame manier te boeren, daar ben ik van overtuigd."


Een beeld uit de video over Schuttershof (zie hieronder).

Waar ben je trots op?
"Op mijn melkveehouderijbedrijf. Ik melk op een heel bijzondere manier. Het is wat ik graag doe. Eigenlijk kijk ik er nu al naar uit om in april op vakantie te gaan met m'n koeien. Zo zie ik dat. Het is voor het welzijn van de koeien nergens beter toeven dan op zulk soort uiterwaarden, dag en nacht."

Stel je wint de Hart-Hoofdprijs. Wat zou je doen met de 10.000 euro?
"Ik wil natuurlijk nog meer koeien op uiterwaarden kunnen melken, dus ik wil graag nog een stroompuntje erbij. En dat stroompuntje dat zou dan op een groot stuk uiterwaarden aan de andere kant van de Maas moeten zijn. Dat is hele mooie plek, veel groter ook dan waar ik nu melk. Daarnaast steek ik graag geld in een klompenpad. Er zijn mooie klompenpaden hier in de regio en ik denk dat het allermooiste stukje vergeten is. Klompenpaden zijn een soort struinroutes door de natuur, ook over boerenland. Wandelpaden voor wandelliefhebbers. Hier in Well kwamen nooit veel wandelaars van buitenaf, maar sinds er een klompenpad is, komen er toch best veel wandelaars van verder weg."

Hoe zie jij je toekomst over 5 jaar?
"Over vijf jaar hoop ik nog te boeren. En ik hoop er een stal bij te hebben. We zijn nu bezig om nog een stal erbij te bouwen en het mobiel melken nog iets verder uit te breiden en verder te ontwikkelen. Over vijf jaar hoop ik een extra duurzame stal te hebben. Ik wil mijn bedrijf verder ontwikkelen. Misschien nog wel met nieuwe innovaties. Ik weet nog niet zeker wat, maar misschien wil ik een ander afzetkanaal voor natuurmelk opzetten."Klik hier voor meer informatie over de Hart-Hoofdprijs.

Bron: De kleur van geld - Triodos Bank

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.