Duitse Milieuagentschap pleit voor bio-landbouw

De intensieve landbouw vormt in Duitsland een grote bedreiging voor het milieu en de biodiversiteit. Dat zegt het Duitse Milieuagentschap (UBA). Ze pleiten in hun nieuwe rapport voor een omschakeling naar biologische landbouw om de problemen aan te pakken.

Het Duitse Milieuagentschap zegt dat de intensieve landbouw voor heel wat milieuproblemen zorgt, onder meer door het overmatige gebruik van pesticiden en kunstmeststoffen. Die zorgen er voor dat het grondwater vervuild geraakt en de biodiversiteit afneemt.Hoewel het Milieuagentschap erkent dat er ook in de gangbare landbouw al heel wat stappen ondernomen worden om deze problemen aan te pakken, pleit ze in de eerste plaats voor een overstap naar biologische landbouw. Omschakeling zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de vervuiling door de landbouw volgens het UBA. Biologische landbouw is veel gezonder voor grond- en oppervlaktewater, omdat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Stikstofoverschotten worden vermeden omdat de grootte van de veestapel gekoppeld is aan de oppervlakte van het bedrijf.

Stimulansen voor bio

Het Duitse Milieuagentschap ziet ook de vraag naar bio groeien en pleit ervoor die vraag zoveel mogelijk regionaal in te vullen. Ze vragen aan de Duitse overheid om omschakeling te stimuleren, omdat veel boeren de stap nog niet durven zetten. Des te sneller zal het vooropgestelde doel - 20 procent van de landbouw bio - gehaald worden, aldus het Duitse Milieuagentschap.

Klik hier voor het Duitstalige rapport.

Bron: Natuurpunt/UBA via BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.