België: Provincie Limburg beloont innovatieve bio-bedrijven

Vrijdag 24 april maakte de provincie Limburg de laureaten bekend van hun Innovatie-award. Uit vijftien projecten koos de jury vijf bedrijven die elk een projectsubsidie van 5.000 euro krijgen. Twee van de vijf winnaars zijn bio-bedrijven.

Eén van de bio-bedrijven die een Innovatie-award kregen is kaasmakerij Karditsel in Lummen. Kaasmaker Giedo De Snijder gebruikt voor zijn Kardoenkaas plantaardig stremsel op basis van de kardoenplant in de plaats van dierlijk of microbieel stremsel. Het doel is een halfzachte geitenkaas te produceren. De biologische geitenmelk is afkomstig van 't Goerenhof, uitgebaat door LV Vanroye Koen-Coopmans Pieter.De andere bio-prijswinnaar is Den Boogerd, een bedrijf dat hoogstamboomgaarden op een biologische manier beheert. Nia Ponsaerts en Jan Gelders persen en verkopen daarnaast op kleine schaal walnotenolie. Het persen en kraken gebeurt via sociale tewerkstelling, maar om de veiligheid en efficiëntie te verhogen willen ze dat proces deels automatiseren. De Provinciale Technische School Maasmechelen zal instaan voor de ontwikkeling en bouw van semi-geautomatiseerde werktuigen.

De winnaars van de Innovatie-Award krijgen één jaar de tijd om hun projecten uit te werken. Ze ontvangen niet alleen 5.000 euro, maar worden ook begeleid door experts uit de vakjury. Het Innovatiecentrum, het Innovatiesteunpunt, VLAM, de provinciale landbouwkamer, de Food Pilot en het Ondernemersplatform zullen instaan voor de begeleiding van de laureaten.

Bron: BioForum en Provincie Limburg

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.