Vrijdag 24 april maakte de provincie Limburg de laureaten bekend van hun Innovatie-award. Uit vijftien projecten koos de jury vijf bedrijven die elk een projectsubsidie van 5.000 euro krijgen. Twee van de vijf winnaars zijn bio-bedrijven.
Eén van de bio-bedrijven die een Innovatie-award kregen is kaasmakerij Karditsel in Lummen. Kaasmaker Giedo De Snijder gebruikt voor zijn Kardoenkaas plantaardig stremsel op basis van de kardoenplant in de plaats van dierlijk of microbieel stremsel. Het doel is een halfzachte geitenkaas te produceren. De biologische geitenmelk is afkomstig van 't Goerenhof, uitgebaat door LV Vanroye Koen-Coopmans Pieter.
De andere bio-prijswinnaar is Den Boogerd, een bedrijf dat hoogstamboomgaarden op een biologische manier beheert. Nia Ponsaerts en Jan Gelders persen en verkopen daarnaast op kleine schaal walnotenolie. Het persen en kraken gebeurt via sociale tewerkstelling, maar om de veiligheid en efficiëntie te verhogen willen ze dat proces deels automatiseren. De Provinciale Technische School Maasmechelen zal instaan voor de ontwikkeling en bouw van semi-geautomatiseerde werktuigen.
De winnaars van de Innovatie-Award krijgen één jaar de tijd om hun projecten uit te werken. Ze ontvangen niet alleen 5.000 euro, maar worden ook begeleid door experts uit de vakjury. Het Innovatiecentrum, het Innovatiesteunpunt, VLAM, de provinciale landbouwkamer, de Food Pilot en het Ondernemersplatform zullen instaan voor de begeleiding van de laureaten.
Bron: BioForum en Provincie Limburg

Abonneren
Vacatures
Top 5 - afgelopen maand
- Lidl als eerste grote retailer met alle winkels biologisch gecertificeerd
- Poiesz koopt de tienduizend kilo biologische broccoli, bestemd voor de composthoop, van Friese teler
- Sri Lanka verklaart zich failliet nadat het een jaar geleden de biologische teelt bij wet oplegde
- "Ik wil weleens zien wie ons op dit moment qua kostprijs kan verslaan"
- App met boerderijwinkels gaat door het dak
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-08 Kivits-Goes Handling neemt twee koelhuizen over van Fresh Pack Logistics
- 2022-07-22 "Een aanrader voor en door ondernemers met duurzame ambities"
- 2022-07-21 Nuts2 gaat samenwerken met fabriek in Guinea-Bissau
- 2022-07-20 Stichting EKO maakt primaire deelsectoren bestuurlijk eindverantwoordelijk
- 2022-07-15 Bezoek jij de meeste feestjes van de sector?
- 2022-07-13 IFOAM - Organics International benoemt interim-uitvoerend directeur
- 2022-07-12 Eclo haalt 4,7 miljoen op om een hightechfabriek van biologische en circulaire paddenstoelensubstraten op te richten
- 2022-07-12 Voorbereidingen nieuwbouw Nenco Food Group in volle gang
- 2022-07-12 Howitec over naar nieuw pand
- 2022-07-11 Omzet in biologisch voer AgruniekRijnvallei met ruim 10% gestegen
- 2022-07-07 Gouden Partner Award voor Brinkers Food
- 2022-07-06 FiBL presenteert haar nieuwe campus
- 2022-07-06 Extra meelworm op Europees menu, Nederlandse insectenteler ziet groeikansen in Europa
- 2022-07-06 Van mengteelt tot samenwerking
- 2022-07-05 Houwers Groep en CleanIT Solutions bundelen krachten in CleanIT Group
- 2022-07-05 ekaterra benoemt nieuwe CEO en voorzitter
- 2022-07-05 Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021
- 2022-07-01 2,1 miljoen euro voor versnelde uitrol platform met recepten op maat
- 2022-07-01 Maria Geuze nieuwe directeur Slow Food Youth Network Nederland
- 2022-06-30 Anders Invest Food & Agri fonds participeert in Horizon Natuurvoeding