Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Middelbare scholieren geven hun visie op onze toekomstige samenleving

Bioplastic uit zeewier als bouwmateriaal?

Het Jan van Brabant College uit Helmond heeft de landelijke kunst- en techniekwedstrijd Artcadia gewonnen. Het winnende ontwerp is 'Bouwmaterialen in de toekomst'; een oplossing om het toekomstige tekort aan bouwmaterialen op te lossen door de inzet van uit zeewier gewonnen bioplastic als nieuwe bouwstof. Na een maanden durende wedstrijd hebben twaalf verschillende scholen woensdag 15 april hun kijk op de toekomst gepresenteerd in het Evoluon in Eindhoven. Innovatieve en creatieve ideeën varieerden van een oplossing voor het wereldbevolkingsprobleem door het leefbaar maken van woestijngebieden tot een direct toepasbare duurzame oplossing in de vorm van een sensorgestuurd verkeerslicht.

De jury, met daarin Prins Carlos de Bourbon de Parme, gaf aan dat 'Bouwmaterialen in de toekomst' een mooi en goed doordacht voorbeeld is van ketendenken. Daarnaast is er aandacht aan het sociale aspect besteed en was de presentatie compleet en professioneel. Met de presentatie heeft het Jan van Brabant College de hoofdprijs in de wacht gesleept: een bezoek met tien leerlingen en twee docenten naar bijzondere locaties en mooie, technisch interessante projecten in Londen. Daar nemen ze ook een kijkje 'achter de schermen'.



Algemeen directeur van ARCADIS Gert Kroon: "De winnaar heeft een professionele presentatie gegeven waarin hun originele oplossing compleet en duidelijk werd uitgelegd. Er is sprake van ketendenken waarbij de vervolgstappen zeer goed doordacht zijn; het tekort aan huidige bouwmaterialen wordt opgelost door bioplastic te gebruiken. Dit bioplastic wordt gewonnen uit zeewier, waarvoor het leefgebied wordt uitgebreid. Het creatieve en innovatieve niveau van de oplossingen ligt dit jaar enorm hoog."

De wedstrijd is georganiseerd door advies- en ingenieursorganisatie ARCADIS, de ideële organisatie Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en leverancier van digitale printsystemen Canon Business Services, om middelbare scholieren te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Artcadia is voor de zevende keer gehouden. Het is een landelijk techniek- en kunstproject voor leerlingen van havo/vwo 2.

Middelbare scholieren uit het hele land zijn uitgedaagd om werkstukken te maken waarin ze hun visie op onze toekomstige samenleving weergeven. Problemen op het gebied van wonen & werken, water, ruimte & milieu en mobiliteit zijn met creatieve technische oplossingen aangepakt. Vorig jaar heeft het Theresialyceum in Tilburg de wedstrijd gewonnen met 'Glow in the Dark', gekleurde lantaarnpalen/wegmarkeringen. In 2013 heeft het Antoniuscollege in Gouda gewonnen met 'Snelweg lichtjes', verlichting van een snelweg gebaseerd op windenergie. Andere winnaars waren het Orion College in Breda met 'BRIJN' van Baggeren, Rijn en het Brein, het Dr. Nassau College uit Assen met de energie opwekkende stoeptegel 'Stoepit' en Visser 't Hooft uit Leiden met de multifunctionele dijk.

Bron: Binnenlands Bestuur
Publicatiedatum: