Blog Skal-inspecteur Maaike Lowijs-Cox:

"Een flitsend dagje Flevoland!"

Maaike Lowijs-Cox, inspecteur Landbouw bij Skal, heeft voor de website Biologisch Lekker Natuurlijk een blog geschreven over een dagje 'flitsen' bij diverse biologische bedrijven in Flevoland:

Flitsen in Flevoland
Als inspecteur Landbouw ben ik dagelijks op weg om inspecties uit te voeren bij biologische boeren. Meestal duren de inspecties wel een paar uur, maar vandaag ga ik 'flitsen'. Flitsinspecties zijn korte, onaangekondigde inspecties. Dat betekent dat je er aardig wat op een dag kan doen. Als de boeren thuis zijn tenminste!

Op deze winterse, winderige dag toer ik met plezier door de polder. Wat is het hier ruimtelijk! Al snel ben ik gearriveerd bij de eerste biologische teler. Dingdong! Gelukkig, ze zijn thuis.

Winterpenen

Vandaag staat er monstername van biologische penen op het programma. De boer neemt me mee naar de opslag. In een schuur staan kuubkisten vol biologische penen te wachten om verhandeld te worden. De boer staat verbaasd te kijken terwijl ik mijn (wegwerp)stofjas en plastic handschoentjes aantrek voor ik aan de monstername begin. Lijkt misschien wat overdreven, maar zo voorkom ik dat ik de penen besmet via mijn handen of kleding. De monstername bestaat eruit dat ik penen uit verschillende kuubkisten meeneem en door een lab laat analyseren op residuen van chemische bestrijdingsmiddelen. Worden er residuen gevonden, dan nemen mijn collega's op kantoor de zaak over en begint de zoektocht naar de bron van de besmetting. Ondertussen mag de boer de penen niet als biologisch verhandelen. Daarom is monstername altijd spannend en moet het zorgvuldig gebeuren. Voor nu is de buit binnen. De penen gaan in een monsternamezak mee en ik neem afscheid van de 1e boer.

Net verkocht

Bij boer 2 blijken de penen de vorige week verkocht. Of ik ook geïnteresseerd ben in monstername van biologische pompoenen? Nee, deze keer niet. Maar in de biologische pootaardappelen die nog in opslag staan, ben ik wel geïnteresseerd. Met een ladder tegen de kuubkisten neem ik monsters op verschillende plekken in de opgestapelde kisten. De kuubkist zelf kan namelijk ook voor besmetting zorgen. Soms zijn de kisten behandeld met een anti-schimmelmiddel en vinden we dat weer terug in het product.

Een flitsend dagje

De Europese bio-wetgeving schrijft voor dat jaarlijks minimaal 5% van de biologische bedrijven door ons bemonsterd worden. Dat komt in Nederland neer op 181 monsternames. Aan het einde van de dag heb ik acht bedrijven bezocht en van vijf bedrijven de monsters in de achterbak liggen. Al met al een flitsend dagje Flevoland!

Maaike - Inspecteur Landbouw

Bron: Biologisch Lekker Natuurlijk

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.